Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Επικοινωνία χωρίς… διαβατήριο δεν γίνεται!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επικοινωνία χωρίς… διαβατήριο δεν γίνεται! in the plane

Επικοινωνία χωρίς …διαβατήριο δεν γίνεται. Αυτό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, μετά από προσφυγή διαζευγμένου γονέα, ο οποίος ήθελε να ταξιδέψει με το ανήλικο παιδί του στην Disneyland, αλλά η σύζυγος δεν του παρέδιδε το διαβατήριο του. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το διαβατήριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνίας του διαζευγμένου γονέα με το παιδί του, καθώς δια μέσω αυτού θα πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι για το συμφέρον του τέκνου.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου αποτελεί δικαίωμα του γονέα που έχει την επικοινωνία να την εκτελέσει σε οποιονδήποτε τόπο

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου:

«Δεν συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος για το ανήλικο τέκνο από τη μετάβασή του με τον πατέρα του στην πόλη του Παρισιού, προκειμένου να επισκεφθεί τον ως άνω προορισμό, ο οποίος, με βάση και τα διδάγματα της κοινής πείρας, αποτελεί πόλο έλξης πολλών παιδιών στην ηλικία του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων. Άλλωστε, δεν πιθανολογήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση στον αιτούντα πατέρα να μεταβεί με το ανήλικο τέκνο  του στο εξωτερικό, ενώ με την ως άνω απόφαση με την οποία ορίσθηκε το δικαίωμα επικοινωνίας,  δεν ορίσθηκε κάποιος συγκεκριμένος τόπος ως τόπος όπου θα πραγματοποιείται η εν λόγω επικοινωνία».

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση αποτελεί δικαίωμα του γονέα που έχει την επικοινωνία να την εκτελέσει σε οποιονδήποτε τόπο, εφόσον κάτι τέτοιο δε είναι αντίθετο προς το συμφέρον του τέκνου και δεν προκύπτει κάποιος κίνδυνος γι’αυτό, γεγονότα που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πιθανολογήθηκαν.

Το ιστορικό

Ο γονέας προσέφυγε στα δικαστήρια με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την παράδοση του διαβατηρίου, καθώς οι ημέρες των διακοπών ήταν κοντά. Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του, υποχρεώνοντας την πρώην σύζυγο να παραδώσει το διαβατήριο του παιδιού. Εάν δεν το κάνει, απειλείται με χρηματική ποινή 300 ευρώ.

Μόλις επιστρέψουν από ταξίδι, ο πατέρας πρέπει να δώσει πίσω το διαβατήριο στην μητέρα. Το αίτημά του να του αποδίδεται το διαβατήριο του ανηλίκου τέκνου του κάθε φορά που αυτός ασκεί το δικαίωμα της επικοινωνίας του, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού, δεν έγινε δεκτό, καθώς κατά την κρίση του δικαστηρίου «δεν συντρέχει ως προς αυτό επείγουσα περίπτωση, ενώ η αποδοχή του εν λόγω αιτήματος στο σύνολό του θα συνιστούσε ανεπίτρεπτη ικανοποίηση δικαιώματος με τα ασφαλιστικά μέτρα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ