Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η υπηκοότητα δεν «μπλοκάρει» την φορολόγηση στο εξωτερικό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η υπηκοότητα δεν «μπλοκάρει» την φορολόγηση στο εξωτερικό

Η μόνιμη διαμονή της οικογένειας φορολογουμένου στην Ελλάδα, η κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα ή η διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή, δεν αποτελούν από μόνα τους στοιχεία ώστε να χαρακτηριστεί το φυσικό πρόσωπο ως φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας.

Αυτό έκρινε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) με την υπ. αριθμ. 594/2018 απόφαση του τομέα Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας ενδικοφανή προσφυγή Έλληνα γιατρού που απασχολείται στην αλλοδαπή.

Ο γιατρός ζήτησε τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στην Αγγλία,  όπου εργάζεται για τη χρήση του 2016 και η ΔOY Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα του.

Το σκεπτικό της απόρριψης ήταν ότι:

  • Είναι έγγαμος και η σύζυγος του δεν επιθυμεί αλλαγή φορολογικής κατοικίας
  • Διατηρεί οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα
  • Κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας
  • Τα οικονομικά έτη 2012, 2013,2014 έχει υποβάλλει κοινές φορολογικές δηλώσεις ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώνοντας το παγκόσμιο εισόδημά του
  • Ο ίδιος και η σύζυγος του έχουν δηλώσει ελληνική υπηκοότητα

Ο φορολογούμενος επικαλούμενος την υπ. αριθμ. 1215/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και σειρά άλλων λόγων προσέφυγε στην ΔΕΔ ζητώντας την ακύρωση της αρνητικής απάντησης του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Δεκτό το αίτημα

Η ΔΕΔ τελικά, έκανε δεκτό το αίτημα του, απαντώντας ότι ο προσφεύγων είναι φορολογικός κάτοικος Αγγλίας από το 2014,εργάζεται με πλήρη απασχόληση ως γιατρός. Όπως αναφέρει η ΔΕΔ αν και δηλώνει εισοδήματα από ακίνητα στην Ελλάδα, αυτά από μόνα τους αυτά δεν αποτελούν επαρκή στοιχεία ώστε να χαρακτηριστεί ο προσφεύγων φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Μάλιστα, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι επειδή κριτήριο για τον καθορισμό της φορολογικής κατοικίας είναι η μόνιμη κατοικία του φορολογουμένου ή, η συνήθης διαμονή του ή, το κέντρο των βιοτικών του σχέσεων και σε καμία περίπτωση η υπηκοότητα του, αποδέχεται την προσφυγή του και ακυρώνει την αρνητική απάντηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ