Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Καμίνης και Βερβεσός προειδοποιούν για τις πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καμίνης και Βερβεσός προειδοποιούν για τις πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Σκληρή κριτική για τις πολιτικές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης άσκησαν μέσα από την Παλαιά Βουλή, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Βερβεσός.

Στην Παλαιά Βουλή πραγματοποιήθηκε σήμερα πολιτιστική εκδήλωση των 9 δικαστικών Ενώσεων με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του προστάτη του δικαστικού σώματος Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Χριστόφορος Σεβαστίδης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη ο οποίος  τόνισε ότι είναι «οξύμωρο να μιλάμε για την ιδέα της Δικαιοσύνης όταν στις μέρες κυριαρχεί ανισότητα και αδικία» και προσέθεσε με νόημα:

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χρ.Σεβαστίδης

«Κανείς δικαστής ή εισαγγελέας δεν κοιμάται ήσυχος όσο βλέπει τις κοινωνικές αδικίες να εντείνονται, όσο αντιλαμβάνεται ότι η Δικαιοσύνη που υπηρετεί σαν θεσμός δεν ταυτίζεται με την Δικαιοσύνη στην ιδεατή της μορφή».

«Το αίτημα για δικαιοσύνη ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, έντιμη, προβάλλει πάντα ως αίτημα διαχρονικό και πανανθρώπινο. Στις ταραγμένες κοινωνικές , πολιτικές και οικονομικές περιόδους, η αντοχές του συστήματος, δοκιμάζονται και μαζί οι αρετές της Δικαιοσύνης. Κάποιες φορές η Δικαιοσύνη στέκεται όρθια και αντιστέκεται στις πιέσεις , με πρωταγωνιστές δικαστές και εισαγγελείς, που πιστοί στο καθήκον τους, παραμερίζουν το προσωπικό κόστος και υφίστανται τις συνέπειες για έντιμης στάσης. Οι δικαστές αυτοί γίνονται σύμβολα και μένουν πρότυπα για τις νεότερες γενιές των συναδέλφων τους».

Ο Μιχάλης Καλογήρου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ύστερα από διάλογο με τους δικαστές και δικηγόρους. Σε ένα όμως διάλογο όχι επιπέδου συντεχνίας, προσέθεσε με νόημα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μιχ.Καλογήρου

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων. Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Καλογήρου, είναι η επόμενη ημέρα για την Δικαιοσύνη να είναι σε καλλίτερες συνθήκες με κανόνες ισότητας και ισονομίας και με προέχοντα λόγο στην προστασία των ασθενέστερων πολιτών. Μια   από τις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισήμανε ο κ. Καλογήρου, είναι «Δίκη χωρίς χαρτί»,  δηλαδή ολοκληρωτικό πέρασμα της κατάθεσης όλων των ενδίκων μέσων και δικογράφων  ηλεκτρονικά.

Ο Γιώργος Καμίνης

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης,  έκανε λόγο για απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, για χρησιμοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με σκοπό την αποδυνάμωση και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην  πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλος του Μαξίμου Βασιλική Θάνου. Ο κ. Καμίνης, ανέφερε ότι στόχος των δημαγωγών ή λαϊκιστών είναι «κυρίως οι θεσμοί εκείνοι που εγγυώνται την πολιτική ελευθερία και διασφαλίζουν την ομαλή εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία και μεταξύ των θεσμών αυτών κυρίαρχη θέση κατέχει η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία» και συνέχισε:

Ο Γιώργος Καμίνης

«Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης συντελείται κυρίως με νομοθετήματα που αλλοιώνουν τον τρόπο ανάδειξης των δικαστών ή τη σύνθεση των δικαστηρίων, με σκοπό να εξασφαλίσουν μια δικαστική εξουσία πειθήνια στα κελεύσματα των κυβερνώντων».

Σε άλλο σημείο ο κ. Καμίνης ανέφερε:

«Ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου οι ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιλέγονται αποκλειστικά από την εκτελεστική εξουσία, τα μηνύματα που εκπέμπει η επιλογή ενός δικαστή που δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα υψηλά προσόντα και το ηθικό κύρος, αναπόφευκτα ερμηνεύονται στις κατώτερες βαθμίδες των δικαστών ως έμμεσες επιταγές συμμόρφωσης προς τις επιθυμίες της» και προσέθεσε:

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αυτό το απειλητικό νεύμα της εξουσίας να διαιωνίζεται τρόπο τινά. Φαίνεται πως δεν αρκεί πλέον να αναδεικνύουμε τους ευνοούμενους, αλλά μπορούμε στη συνέχεια να τους διορίζουμε και συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου πια να μην αιωρείται αμφιβολία καμία ότι ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών και άγρυπνος, διαρκής αλλά και ενισχυμένος, αφού έχει πια επισήμως εγκατασταθεί και στην ανώτερη βαθμίδα της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κλείνοντας είπε:

«Θέλω να έχετε ωστόσο υπόψη σας ότι απέναντι σε όσους απειλούν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα που έχοντας διδαχτεί από τα πικρά μαθήματα του παρελθόντος, πρόσφατου και απώτερου, είναι αποφασισμένες να δώσουν σκληρή μάχη».

Δημήτρης Βερβεσός

Ο πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αφού επέκρινε τις έμμεσες και μη κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, αλλά και την άρνηση εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την Πολιτεία, αναφέρθηκε στις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να διαμορφωθούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι η  βασική κοινή στόχευση όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής είναι «η αποπολιτικοποίηση των σχέσεων της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες» και «η πλήρης απεξάρτηση από πάσης φύσεως εστίες εξουσίας»

Όμως, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ από την μια πλευρά «οι δικαστικοί λειτουργοί, έχουν χρέος να διαφυλάξουν το αυτεξούσιον της δικαστικής λειτουργίας, μακριά από κάθε είδους παρεμβάσεις και εξαρτήσεις.

Ο Δημ. Βερβεσός

Μακριά από πολιτικά παίγνια, ή άλλες σκοπιμότητες. Τούτο απαιτεί κατ’ ανάγκη αυστηρή ουδετερότητα και αμεροληψία, αλλά και θωράκιση της δικανικής κρίσης, -κατά τη συνταγματική επιταγή- με πλήρη, επαρκή και πειστική αιτιολογία και από την άλλη πλευρά «η πολιτική εξουσία έχει χρέος να θεσπίσει κατάλληλα θεσμικά αντικίνητρα, τα οποία θα αποτρέπουν τόσο τις περιπτώσεις αθέμιτης διασταύρωσης της δικαστικής με την πολιτική εξουσία όσο και τις πιθανές υπόνοιες για «συνάντηση» των δύο λειτουργιών».

Δεν παρέλειψε ο κ. Βερβεσός να τονίσει: «Οι πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Νομοθετικές παρεμβάσεις με φωτογραφικές διατάξεις, ενόσω είναι εκκρεμής μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη – κυρίως μάλιστα σε τελευταίο βαθμό – συνιστούν κατά την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «αποδοκιμαστέα είναι η εκτελεστική εξουσία, όταν αρνείται ανερυθρίαστα να εφαρμόσει στην πράξη τις δικαστικές αποφάσεις ή, πολύ περισσότερο, όταν ρητά δηλώνει ότι δεν θα τις εφαρμόσει.

Πέρα από αυτές τις μορφές ευθέως αντισυνταγματικής αμφισβήτησης της δικαστικής λειτουργίας, απάδει νομίζω στην διάκριση των εξουσιών και η συλλήβδην αμφισβήτηση του θεσμού της Δικαιοσύνης, επ’ ευκαιρία μεμονωμένων ανεπιθύμητων αποφάσεων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ