Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

“Ποιο κράτος “δικαίου” ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα;”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ποιο κράτος “δικαίου” ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα;”

Ο ξυλοδαρμός του Ζακ Κωστόπουλου και η «κακοποίηση» του ακόμη και μετά το θάνατό του, στο κέντρο της Αθήνας, στις 21 Σεπτεμβρίου,  εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις.

Οι φωνές που ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, πληθαίνουν, με σκοπό  κυρίως την αφύπνιση της κοινής γνώμης σε  ανάλογα περιστατικά βίας  και την τιμωρία όλων των υπευθύνων για το θάνατο του 33χρονου, στην οδό Γλάδστωνος.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την «επιχείρηση συγκάλυψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έπεσε θύμα ο Ζακ Κωστόπουλος από πολίτες και από αστυνομικούς» ενώ θεωρούν ότι συνιστά αξιόποινη πράξη  «η  διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου, δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”».  Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει χαρακτηριστικά:

Βαρβαρότητα

«Εδώ και αρκετές ημέρες, παρακολουθούμε με αποτροπιασμό την επιχείρηση συγκάλυψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έπεσε θύμα άγριας επίθεσης, τόσο από πολίτες, όσο και από αστυνομικούς, ο ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος και κατέληξε πριν καν οδηγηθεί στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της “αυτοάμυνας”, που προέρχεται κυρίως από διάφορα φασιστοειδή.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη, είναι απολύτως εμβληματική της αντίληψης που χαρακτηρίζει τις κρατικές πολιτικές για τους τοξικοεξαρτημένους, τους οροθετικούς, όλους αυτούς που το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα περιθωριοποιεί. Ακόμα χειρότερα, η απίστευτη βιαιότητα με την οποία συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί σε έναν άνθρωπο ημιθανή, ίσως ήδη νεκρό, όχι μόνο αποτελεί πράξη βαρβαρότητας, αλλά αποκαλύπτει και τον προσανατολισμό της αστυνομίας στην καταστολή. Δεν πρόκειται απλώς “για πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών”, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογηθεί.

Αλήθεια, ποιο κράτος “δικαίου” ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα;

H διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου, δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού.

Ως Νοσοκομειακοί Γιατροί, αφιερωμένοι στην καθημερινή μάχη για τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ασθενών μας, απαιτούμε την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των υπευθύνων».

Καλλιτέχνες

Παράλληλα, καλλιτέχνες, συμμετέχοντες και διοργανωτές της «documenta 14» μιας από τις κορυφαίες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης διεθνώς, καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με επιστολές τους να  δεσμευτούν για την διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:.

«Ο 33χρονος ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) ακτιβιστής και drag queen Ζακ Κωστόπουλος χτυπήθηκε εξαιρετικά βάναυσα από διάφορους άνδρες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι στέκονταν γύρω τους, παρακολουθώντας αμέτοχοι. Η παρέμβαση της αστυνομίας που ακολούθησε καταγράφηκε σε βίντεο, τα οποία κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο. Αυτή η παρέμβαση ήταν εξίσου βίαιη και στόχευε αποκλειστικά στην ακινητοποίηση του Ζακ Κωστόπουλου, παρά στην σύλληψη των ίδιων των δραστών. Με πολλαπλά τραύματα, ο Κωστόπουλος κατέληξε καθ’οδόν στο νοσοκομείο. Η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η επίθεση διεξάγεται ακόμη, ενώ οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ωστόσο, παρά τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε και να εκθέσουμε την ευρύτερη φασιστική νοοτροπία που υποκινεί τέτοια περιστατικά και τα καθιστά κοινωνικά αποδεκτές πράξεις τιμωρίας» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι συνολικά 142 υπογράφοντες τις δύο επιστολές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ