Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σε φυλακή «κολέγιο» ο Κουφοντίνας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε φυλακή «κολέγιο» ο Κουφοντίνας

Σε αίτημα του ίδιου του Δημ. Κουφοντίνα , για μεταγωγή του στις Αγροτικές Φυλακές Βόλου, ανταποκρίθηκε θετικά η κεντρική επιτροπή μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο πολυισοβότης (11 φορές ισόβια) της 17 Νοέμβρη υπέβαλλε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα μετά την τελευταία 48ωρη άδεια που πήρε, τρίτη κατά σειρά, στηριζόμενος σε μια σειρά από λόγους που συνδέονται με το συγκεκριμένο θέμα και το γεγονός ότι κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των εισαγγελέων που συναίνεσαν στη χορήγησή τους.

Ο ίδιος ζήτησε να μεταχθεί στην συγκεκριμένη αγροτική φυλακή. Έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση υφ’ όρων απόλυσης το 2021

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ήδη εξήγησε ότι η αποδοχή της αίτησης Κουφοντίνα, έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου για μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και ως εκ τούτου όλοι οι ισοβίτες σιγά σιγά θα απομακρυνθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για την μεταγωγή Κουφοντίνα «τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα» ενώ «η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού».

Τίποτα δεν αλλάζει

Η μεταγωγή πάντως του Κουφοντίνα, ο οποίος κρατούνταν (εκτός του 5μηνου που είχε μεταφερθεί στις φυλακές Τύπου Γ του Δομοκού, τις οποίες κατάργησε Νικ. Παρασκευόπουλος) επί 16 χρόνια στον Κορυδαλλό, βελτιώνει ριζικά τις συνθήκες κράτησής του. Κι αυτό γιατί κρατούνταν στα υπόγεια κελιά των γυναικείων φυλακών και μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο με τρία άτομα- κρατούμενους, ενώ τώρα θα βρίσκεται σε μια φυλακή όπου θα εργάζεται σε ανοιχτούς χώρους μεγάλης έκτασης και θα έχει επαφές με πολύ περισσότερους κρατούμενους. Αντίθετα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν αλλάζει ριζικά το πλαίσιο έκτισης της ποινής του παρότι στις αγροτικές φυλακές η μια μέρα μετράει διπλή. Κι αυτό γιατί ο Κουφοντίνας έχει ήδη σχεδόν καλύψει το όριο που προβλέπει ο νόμος για τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών που δικαιούται κάθε κρατούμενος με βαση ή μεροκάματα ή συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες της φυλακής (καθαρισμούς κλπ). Τις συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες προσμετρώνται ως πλασματική έκτιση ποινής είναι υποχρεωμένη να χορηγεί η φυλακή σε κάθε κρατούμενο ανεξαρτήτως ποινής, εγκλήματος κλπ. Με βαση αυτά λοιπόν, και σύμφωνα με νομικές πηγές , ο Κουφοτνίνας έχει σχεδόν εξαντλήσει τον χρόνο ευεργετικού υπολογισμού ώστε να θεμελιώσει το δικαίωμά του να υποβάλλει αίτημα για αποφυλάκιση με όρους. Για να έχει αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να έχει εκτίσει 19 χρόνια (πραγματικής φυλάκισης για την ισόβια κάθειρξη που του έχει επιβληθεί) και να συνυπολογιστεί ο πλασματικός χρόνος για τις επιπλέον ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης που του έχουν επιβληθεί. Αυτός ο χρόνος σε ανώτατο επίπεδο μπορεί να είναι – σύμφωνα με εκτιμήσεις- εως 5 χρόνια, τα οποία ,φέρεται να εχει εκτίσει πλασματικά ο κρατούμενος. Συνεπώς η μεταγωγή του δεν αλλάζει σε τίποτα τον χρονικό ορίζοντα που θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση για υφ’ όρων απόλυση, ο οποίος είναι – ήδη- το 2021, όταν δηλαδή συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής κράτησης. Παράλληλα η μεταγωγή θα μεταθέσει για αργότερα τυχόν νέα άδεια που δικαιούται  καθώς η νέα φυλακή θα επανεξετάσει από την αρχή και  για εύλογο χρονικό τη συμπεριφορά του κρατούμενου, πριν αποφασίσει επ αυτού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ