Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εισαγγελέας: Νέα παραπομπή για τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας: Νέα παραπομπή για τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Σε δικαστικό θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η παραπομπή  του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, προκειμένου, σύμφωνα με την κατηγορία, να υπαχθεί η χώρα μας στο καθεστώς των μνημονίων.

Μετά από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον ‘Άρειο Πάγο, βρίσκεται για  τρίτη συνεχή φορά στα χέρια του δικαστικού συμβουλίου,  με τον εισαγγελέα να προτείνει να δικαστεί ο κ. Γεωργίου για  την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, σε βαθμό κακουργήματος.

Στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο , ο εισαγγελέας Εφετών Στ. Κωσταρέλος αμφισβητεί ευθέως τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε  για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009, αντικρούοντας τα στοιχεία της Εurostat που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τα οποία τηρήθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες στατιστικής καταγραφής.

Μετά από 2 αθωώσεις και 2 αναιρέσεις η υπόθεση κρίνεται 3η φορά

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός υιοθέτησε  πλήρως τις καταγγελίες των τότε μελών της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικ. Λογοθέτη πως σκόπιμα «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 και βεβαιώθηκε στην  Eurostat, την στατιστική αρχή της ΕΕ, ότι  ανέρχεται στο 15,4 του ΑΕΠ  έτσι ώστε να υποχρεωθεί η χώρα μας στην υπογραφή των μνημονίων και των μέτρων  δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με την πλευρά του Ανδρέα Γεωργίου, ο εισαγγελέας δεν εξέτασε ως μάρτυρες Ευρωπαίους αξιωματούχους που τάσσονται υπέρ της  μεθοδολογίας προσμέτρησης του επίμαχου ελλείμματος. Στη δικογραφία πάντως φέρεται να περιλαμβάνεται  έγγραφο της Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat) με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από αυτήν ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 , σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες  που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα. Επιπλέον , ο κ. Γεωργίου επικαλείται τις τρεις δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει η χώρα μας, αποδεχόμενη ουσιαστικά  το  ύψος του ελλείμματος του 2009  που είχε καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η Eurostat με έγγραφο της λέει πως ο Γεωργίου ακολούθησε την Ευρωπαϊκή πρακτική η οποία ισχύει μέχρι σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Άνοιξη το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, για δεύτερη φορά, έκανε δεκτή την αναίρεση κατά της απαλλαγής Γεωργίου που άσκησε η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η δικογραφία να επιστρέψει και πάλι στο  Συμβούλιο των Εφετών, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο επί της παραπομπής ή μη του κ. Γεωργίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ