Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Οι δικαστές μπορούν να διαγράψουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστές μπορούν να διαγράψουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Να διαγράψουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης με την οποία επιβαρύνθηκαν για έκτακτη παροχή που έλαβαν έχουν πλέον τη δυνατότητα οι δικαστικοί λειτουργοί. Κατά τα έτη 2013 και 2014 οι δικαστικοί έλαβαν έκτακτη παροχή η οποία αφορούσε τα έτη 2003 – 2007.

Τα ποσά που εισέπραξαν τα εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις και πάνω σε αυτά υπολογίστηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης παρά το γεγονός ότι η έκτακτη παροχή αφορά έτη πριν από το έτος έναρξης επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το θέμα έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε ότι τα ποσά που χορηγήθηκαν κατά τα έτη 2013 και 2014 στους δικαστικούς λειτουργούς ως έκτακτη παροχή, τα οποία αφορούν έτη πριν από το έτος έναρξης επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (έτη 2003 – 2007), δεν υπάγονται σε αυτήν, ακόμη κι αν εισπράχθηκαν και περιλήφθηκαν σε φορολογικές δηλώσεις μεταγενέστερων ετών, στων οποίων τα εισοδήματα είχε αρχίσει να επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Οι δικαστές πρέπει να επισκεφθούν στις ΔΟΥ μέχρι τις 31/12/2018

Έτσι, τώρα οι δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. τους το αργότερο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2018 και με έγγραφο αίτημά τους να ζητήσουν τη διαγραφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που υπολογίστηκε πάνω στη έκτακτη παροχή και εμφανίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2013 και 2014.

Η ικανοποίηση του εγγράφου αιτήματος των δικαστικών λειτουργών θα πραγματοποιηθεί με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τις Δ.Ο.Υ., διαγράφοντας τα συμπληρωμένα ποσά που αφορούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα από τους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 και μεταφέροντάς τα στους κωδικούς 657-658 της δήλωσης, τα ποσά των οποίων δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό της εισφοράς.

Κατόπιν εκδίδεται από τις Δ.Ο.Υ. νέο εκκαθαριστικό σημείωμα η οποία δεν θα περιλαμβάνει εισφορά για τα εισοδήματα της χωρίς την επιβολή κυρώσεων, εφόσον το αίτημα υποβληθεί μέχρι την πιο πάνω προθεσμία.

Το αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνει ο φορολογούμενος ότι δεν έχει ασκηθεί ενδικοφανής ή δικαστική προσφυγή.

“Ως προς την αντιμετώπιση εκκρεμών υποθέσεων, ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Αν έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή που εκκρεμεί, η Δ.Ο.Υ. ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία, εφόσον υποβληθεί από τον φορολογούμενο δήλωση παραίτησης από την ασκηθείσα ενδικοφανή προσφυγή.

β) Αν έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα δικαστική προσφυγή που εκκρεμεί, η Δ.Ο.Υ. επίσης ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει δήλωση παραίτησης από το δικόγραφο και από το δικαίωμα της εκκρεμούς δικαστικής προσφυγής του ως προς όλα τα κεφάλαια και αιτήματά της, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο”.

Πηγή: dikastis

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ