Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πλήρης απαλλαγή Καρχιμάκη και δυο υπαλλήλων της ΕΥΠ για παραβίαση μυστικών της πολιτείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλήρης απαλλαγή Καρχιμάκη και δυο υπαλλήλων της ΕΥΠ για παραβίαση μυστικών της πολιτείας

Κλείνει με το υπ´ αριθμ. 1430/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και το τελευταίο σκέλος της δικογραφίας που αφορούσε τις υποκλοπές του 2004-2005 και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το γνωστό ως σχέδιο « Πυθία».

Οι δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παραβίασης των μυστικών της πολιτείας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό ,απαλλάσσοντας πλήρως τον Μιχάλη Καρχιμάκη και δυο υπαλλήλους της ΕΥΠ από τις κατηγορίες.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και οι δυο υπάλληλοι είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το 2017 το οποίο αναιρέθηκε μετά από προσφυγή ενός εκ των κατηγορουμένων. Η δικογραφία επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2018 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και πάλι στην ανάκριση προκειμένου να εξεταστεί αν τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Μ. Καρχιμάκη αποτελούν πράγματι απόρρητο υλικό. Όπως προέκυψε τελικώς τα έγγραφα δεν εμπίπτουν σε όσα προβλέπονται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.

Από «40» κύματα το βούλευμα

Το βούλευμα του 2017 είχε κρίνει , πλην της υπόθεσης του πρώην υπουργού, και αυτές που αφορούσαν τις υποκλοπές του 2004, καθώς και το σχέδιο «Πυθία» για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το 2008.

Για την υπόθεση των υποκλοπών έχει παραπεμφθεί ο 66χρονος Αμερικανός πράκτορας William Basil κατηγορούμενος για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας. Για το «σχέδιο Πυθία» ωστόσο δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι, καθώς η δίωξη, που αφορά προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας, διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της αποστέρησης πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα, παραμένει κατά αγνώστων δραστών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ