Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ελληνικός Χρυσός: Ζητά 750.000.000 € από το Ελληνικό Δημόσιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελληνικός Χρυσός: Ζητά 750.000.000 € από το Ελληνικό Δημόσιο

Σε τροχιά σύγκρουσης έρχεται και πάλι η Ελληνικός Χρυσός με το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής , καθώς απαιτεί αποζημίωση άνω των 738 εκατομμυρίων για καθυστέρηση στην έκδοση των υπολειπόμενων αδειών.

Ουσιαστικά δηλαδή η εταιρία επιτίθεται στο δημόσιο χρεώνοντας «αντισυμβατική» συμπεριφορά, επιλέγοντας το δρόμο της σύγκρουσης  τη συγκεκριμένη στιγμή και μάλιστα ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο. Απ΄την άλλη η ίδια η εταιρία χαρακτηρίζει την κίνησή της «ως ύστατη προσπάθεια εξώδικης επίλυσης του ζητήματος, προκειμένου αποφευχθεί προσφυγή μας σε διαιτησία».

Το εξώδικο δημιουργεί εκ νέου κλίμα σύγκρουσης μεταξύ εταιρίας και κυβέρνησης

Η εταιρία υπέβαλλε εξώδικο αίτημα πληρωμής για διαφυγόντα κέρδη (783.211.000 ευρώ) στις  10 Αυγούστου στο ΝΣΚ , θεωρώντας ότι αυτά προκύπτουν από την «καθυστέρηση» του  Υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει τις τις υπολειπόμενες άδειες στις Σκουριές και άρα «παραβιάζεται η σύμβαση μεταβίβασης του 2003». Κυβερνητικές πηγές πάντως θεωρούν πως το εξώδικο ήρθε ως απάντηση στην πρόθεση να τροποποιηθεί επί το αυστηρότερο  η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του 2011 , για την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων Κασσάνδρας. Η τροποποίηση γίνεται  βάση πορισμάτων επιθεωρητών Περιβάλλοντος που φέρονται να διαπιστώνουν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Το εξώδικο

Το εξώδικο (το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα Αυγή) αναφέρεται σε ζημία της εταιρίας με το κύριο ποσό να αφορά διαφυγόντα κέρδη (αποθετική ζημία) της τάξης των 664, 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό συνίσταται, κατά την εταιρία, στην καθυστέρηση έναρξης της περιόδου εκμετάλλευσης από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2018 η οποία επέφερε τη ζημία λόγω μη πραγματοποίησης καθαρών κερδών τα οποία η εταιρία «βασίμως θα είχε αποκομίσει από την εκμετάλλευση του Μεταλλείου Σκουριών, αν το ελληνικό δημόσιο δεν είχε επιδείξει αντισυμβατική, παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ