Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Έσπασε το βραχιολάκι και εξαφανίστηκε ο τραπεζίτης Όσβαλντ της Siemens και εξοπλιστικών προγραμμάτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έσπασε το βραχιολάκι και εξαφανίστηκε ο τραπεζίτης Όσβαλντ της Siemens και εξοπλιστικών προγραμμάτων

Μέσα από τα χέρια των αρχών εξαφανίστηκε το μεσημέρι ένα πρόσωπο κλειδί για τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, ο τραπεζίτης Ζακ Κλοντ Όσβαλντ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Γαλλος τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, που ειχε μακρά θητεία σε Ελβετικές τράπεζες, σπάζοντας το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης με το οποίο είχε αποφυλακιστεί, δραπέτευσε και εξαφανίστηκε το μεσημέρι.

Ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών και της Siemens και είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγγελής. Το 2016,  με βούλευμα του  Συμβουλίου Εφετών αντικαταστάθηκε η προφυλάκισή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αφού έγινε  δεκτή η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του. Συγκεκριμένα, είχε διαταχθεί ο  κατ’οίκον περιορισμός του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ με ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ του επιτράπηκε η  μετάβασή του στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως «διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη, J.-Cl. Oswald. Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016,  επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».

Οι κατηγορίες σε βάρος του  αφορούν εκτός από το σκάνδαλο της Siemens, τις προμήθειες των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN , των  ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embrae, και του ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK. Ενώ φέρεται ότι μαζί με τον προϊστάμενό του Φάνη Λυγινό ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και καταζητείται είχαν στήσει κύκλωμα ξεπλύματος μιζών στην Dresnerbank και στην BNP Paribas.

Ο δικηγόρος Χριστόφορος Καπαρουνάκης

Εκπληκτος ο συνήγορός του 

Την έκπληξή του εξέφρασε ο συνήγορός του Χρ. Καπαρουνάκης, «ιδίως ενόψει της αναμονής έκδοσης απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων  η οποία αναμένεται να έχει θετική έκβαση για αυτόν».

Ποιος είναι ο Οσβαλντ

Ο Οσβαλντ μαζί με τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Φάνη Λυγινό αποτελούν ένα δίδυμο φωτιά για τις ελληνικές υποθέσεις διαφθοράς.

Με θητεία αρχικά στην Dresdner Bank και εν συνεχεία στην BNP Paribas, το τραπεζικό δίδυμο φέρεται ότι συνέδραμε το «οικοδόμημα» της διακίνησης των «χρυσών μιζών» μεταφέροντας τα παράνομα χρήματα μέσω λογαριασμών αλλά και τοις μετρητοίς με τέτοιες μεθόδους, ώστε να μην γίνει αντιληπτή η πραγματική προέλευσή τους. Ανάμεσα στα δύο τραπεζικά στελέχη τον πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται ότι έχει ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ.

Ενώπιον, ωστόσο, της ελληνικής Δικαιοσύνης, όταν συνελήφθη φέρεται να  έδειξε προς την πλευρά του άλλοτε στενού συνεργάτη του, του Φάνη Λυγινού, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνος που είχε στενότερες επαφές με τους πελάτες και κατ’ επέκταση έχει καλύτερη γνώση για τις συμφωνίες που μπορεί να γίνονταν. Ο Φάνης Λυγινός, από την άλλη, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, προτιμά να παραμένει άφαντος!

Και Ζήμενς και υποβρύχια

Οι δυο τραπεζίτες, που είχαν κάνει καριέρα στο διεθνές δίκτυο με μεγάλους έλληνες πελάτες, εμφανίζονται τόσο στο κσάνδαλο της Siemens όσο και εν συνεχεία στην υπόθεση των υποβρυχίων., γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, το πλυντήριο ηταν «μονόδρομος που περνούσε από αυτούς».

Μάλιστα, και τα δύο τραπεζικά στελέχη δικάζονται μαζί  με ακόμα 60 πρόσωπα για τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50 και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα

Οι δύο κατηγορούμενοι φέρεται ότι παρέδιδαν μετρητά, από τις αρχές Μαρτίου 2002 έως τα τέλη Μαΐου 2005, στον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος ακολούθως τα χρησιμοποίησε για δωροδοκίες υπαλλήλων και στελεχών του ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ