Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έτοιμο για αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα το Υπουργείο Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έτοιμο για αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Έτοιμο να ανασυντάξει διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που προκαλούν αντιδράσεις εμφανίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα ζητήματα τα οποία θα τεθούν εκ νέου, αφορούν μετατροπή αδικημάτων σε πλημμελήματα, τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και την οριοθέτηση του βιασμού. Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που έδωσαν πηγές του υπουργείου μετά τα δημοσιεύματα με τα οποία επισημαίνονταν ζητήματα τα οποία προέκυπταν από τις προτεινόμενες διατάξεις. Έτσι φαίνεται πως επανεξετάζονται:

-ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων

-οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία αλλάζει το πλαίσιο ποινής από τα 10-20 χρόνια στα 5-10 χρόνια. Μάλιστα, υπήρξε καταγγελία πως η ρύθμιση καταλαμβάνει υποθέσεις όπως π.χ. την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που η ηγεσία του κόμματος δικάζεται για αυτό το αδίκημα.

-η  μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα (π.χ κατοχή εκρηκτικών που αφορά και την κατασκευή και κατοχή μολότοφ).

-καθώς και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού, για τον οποίο γυναικείες οργανώσεις αλλά και νομικοί έχουν επισημάνει πως συρρικνώνεται εξαιρετικά η οριοθέτηση για τη δίωξή του από την «απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου» σε «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας». Αυτό σημαίνει κατά τους νομικούς πως εξοστρακίζεται από τη διάταξη του βιασμού κάθε άλλη μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας, όπως π.χ πράξεις βιασμού μέσω απειλών και εκβιασμών, οι οποίες διαπράττονται μέσω διακίνησης προσωπικών δεδομένων, όπως ερωτικών φωτογραφιών και βίντεο ερωτικών σκηνών».

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, «τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνιστούν πορίσματα των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ειδικότερα, θέματα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, η μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα καθώς και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο και έχουν ήδη τεθεί υπόψη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ