Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γιατί επανήλθαν (μέχρι χθες) αρμοδιότητες της Ελένης Τουλουπάκη που είχαν αφαιρεθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί επανήλθαν (μέχρι χθες) αρμοδιότητες της Ελένης Τουλουπάκη που είχαν αφαιρεθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα;

Μια διάταξη που επανήλθε, σύμφωνα με ερώτηση στη Βουλή βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, στα μέσα Αυγούστου ώστε να δώσει – προσωρινά- αρμοδιότητες στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που είχαν αφαιρεθεί με τους νέους Ποινικούς Κώδικες, προκαλεί προβληματισμό στο νομικό κόσμο της χώρας.

Την ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Νάντια Γιαννακοπούλου ζητώντας εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αρμοδιότητες της εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Η βουλευτής  αναφέρει ότι  «διατηρήθηκαν προσωρινά (έως τις 30.09.2019) αρμοδιότητες της Εισαγγελέως Διαφθοράς για την άσκηση ποινικής δίωξης», επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα των “Νέων”.

Η ερώτηση

«Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 97 ν. 4623/2019 (Α΄ 134), ανεστάλη η εφαρμογή των άρθρων 35 και 36 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019). Ως αποτέλεσμα της ως άνω διάταξης, την οποία το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε, η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς διατήρησε, κατ’ εξαίρεση, έως τις 30.09.2019, τις αρμοδιότητές της, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 παρ. 1 ν. 4022/2011, οι οποίες της είχαν αφαιρεθεί από 1/7/2019, με την έναρξη εφαρμογής του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» επισημαίνει η κυρία Γιαννακοπούλου και προσθέτει:  «Ειδικότερα, όπως ανέφερε η παρ. 1 του άρθρου 36 ΚΠΔ που τέθηκε σε προσωρινή αναστολή: «Για τη διερεύνηση των υποθέσεων που ανήκουν στην αρμοδιότητά του ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς παραγγέλλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά το πέρας της οποίας ενεργεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 43 και παραγγέλλει στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης».

Ωστόσο, μετά την προσωρινή αναστολή της διάταξης αυτής, η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς διατήρησε έως τις 30.09.2019 -άγνωστο γιατί- την αρμοδιότητα να ασκεί η ίδια ποινική δίωξη για τα φερόμενα αδικήματα που διερευνά.

Η αιτιολογική

Σημειώνεται εξ άλλου ότι στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου δεν γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένο δικαιοπολιτικό λόγο που να επιτάσσει την ως άνω ρύθμιση, πλην μόνο γενικόλογες και αόριστες αναφορές σε «λόγους ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς»».

Ρωτά τέλος τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα:  «Για ποιον λόγο εισηγήθηκε στη Βουλή τη διάταξη του άρθρου 97 ν. 4623/2019; Ποιον αληθή σκοπό εξυπηρετεί η ως άνω διάταξη και η συνακόλουθη αναστολή της εφαρμογής των άρθρων 35 & 36 ΚΠΔ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019;»

Τι έχει γίνει

Ήδη με βάση αυτές τις διατάξεις έχουν γίνει οι εξής κινήσεις: Έχουν ασκηθεί διώξεις για υπόθεση της τράπεζας Πειραιώς και βέβαια η ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου. Πέραν αυτών ουδέν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ