Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εξαπλάσιες αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας με το νόμο Παρασκευόπουλου (πίνακες και η απάντηση του Υπουργείου)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξαπλάσιες αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας με το νόμο Παρασκευόπουλου (πίνακες και η απάντηση του Υπουργείου)

Μετά την εφαρμογή των τροποποιημένων διατάξεων Παρασκευόπουλου εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των κρατουμένων οι οποίοι αποφυλακίστηκαν λόγω αναπηρίας!

Σύμφωνα με σημερινή απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου, σε ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού, το σύνολο των αποφυλακίσεων σε αυτές τις περιπτώσεις την πενταετία 2009-2014 ανερχόταν σε 57 ενώ την τριετία 2015-2018 ανέρχονται σε 341 (εξ αυτών οι 323 είναι με τις αλλαγές του 2015 από τον Νικ. Παρασκευόπουλο).

Η απάντηση του κ. Καλογήρου έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης πως πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στο νόμο Παρασκευόπουλου.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Καλογήρου στη Βουλή την τελευταία τριετία έχουν εκδοθεί συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας και 60 είναι τα απορριπτικά βουλεύματα, το ποσοστό απόρριψης δηλαδή ανέρχεται στο 15%.

341 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από το 2015-18 για λόγους υγείας

Στην κορυφή της λίστας των αιτιών που οδηγούν στις αποφυλακίσεις των κρατουμένων βρίσκονται τα παθολογικά αίτια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η κίρρωση ήπατος με 220 κρατούμενους να έχουν αποφυλακιστεί για αυτούς τους λόγους ενώ ακολουθούν οι περιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών (σ.σ. κατηγορία που προστέθηκε με την τροποποίηση Παρασκευόπουλου) με 79 κρατούμενους να έχουν βγει από τα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας την τελευταία τριετία λόγω αυτών των ασθενιών. Ακολουθούν τα καρδιολογικά προβλήματα με 67 αποφυλακίσεις, η εξάρτηση απο ουσίες με 64 και το AIDS με 61.

Ο Μιχ.Καλογήρου

Ο κ. Καλογήρου λόγω των δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν στην επίμαχη διάταξη του νόμου Παρασκευόπουλου, αποφάσισε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου( 110α  του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), που προβλέπει την υπό όρους αποφυλάκιση για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές προβλέπεται, μετά και από αίτημα των δικαστικών λειτουργών, η ανάκληση του βουλεύματος  με βάση το οποίο ένας κρατούμενος  αποφυλακίζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις περί πλαστότητας των ιατρικών εγγράφων. Επιπλέον, δίνεται η  δυνατότητα να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ.

Διαβάστε εδώ την ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ