Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Απέρριψαν οι δικαστές του Βόλου το αίτημα άδειας του Κουφοντίνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απέρριψαν οι δικαστές του Βόλου το αίτημα άδειας του Κουφοντίνα

«Όχι», είπε το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου στο νέο αίτημα για χορήγηση άδειας του Δημ. Κουφοντίνα. Ο πολυισοβίτης της 17Ν από τις 2 Μαΐου, όταν έγινε γνωστό το εισαγγελικό βέτο στην άδειά του, ξεκίνησε απεργία πείνας και ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βόλου.

Με το υπ’αριθμόν 93/2019 βούλευμά τους, ομόφωνα οι δικαστές, υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και για δεύτερη φορά (μετά τις έξι 2ημερες ή 4ημερες άδειες) έκριναν ότι ο πολυισοβίτης της 17Ν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί άδεια. Ουσιαστικά δηλαδή, οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση αλλά και το σκεπτικό του προηγούμενου συμβουλίου, το οποίο είχε -προ διμήνου- απορρίψει το αίτημα Κουφοντίνα.

Το σκεπτικό

Το ότι είχε προηγηθεί η άρνηση του εισαγγελικού λειτουργού στην άδεια, παρά το γεγονός ότι φέρονται να συμφωνούσαν ο διευθυντής και η κοινωνική λειτουργός, οδηγεί την υπόθεση για οριστική κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο όταν τελικά δεν πήρε άδεια. Υπενθυμίζεται, πως μέχρι την προηγουμένη άρνηση της άδειας (τον περασμένο Φεβρουάριο) ο Κουφοντίνας είχε πάρει έξι άδειες, διήμερες ή τετραήμερες. Όμως από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δικαστές ουσιαστικά άλλαξαν τακτική αναφέροντας ένα σκεπτικό στο απορριπτικό βούλευμα, πάνω στο οποίο ουσιαστικά δομείται το «κόψιμο» των αδειών σε κρατουμένους όπως π.χ. ο Δημ. Κουφοντίνας και άλλοι πολυϊσοβίτες .

Το κόψιμο (της πρώτης) άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα, ήταν δεδομένο πως θα δημιουργούσε ζητήματα σε σχέση με τις άδειες στις φυλακές, καθώς οι δικαστές μπήκαν στην ουσία του Σωφρονιστικού Κώδικα και προχώρησαν σε ερμηνεία των διατάξεων περί των αδειών, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τι είπαν:

α) Πως ο νομοθέτης αναφέρεται σε καταδίκους σε ισόβια κάθειρξη ως έχοντες δικαίωμα αδείας, όχι όμως και σε καταδίκους σε περισσότερες της μίας ισόβιες καθείρξεις. Αυτό κατά τους δικαστές σημαίνει πως δεν επιθυμεί να χορηγούνται τέτοιες άδειες: Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου ερμηνεύοντας  τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα   επισημαίνουν πως κατά την κρίση τους, εφόσον δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται «ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά».

Με βάση αυτό, επισημαίνουν ότι επειδή ο Κουφοντίνας  έχει καταδικαστεί για την τέλεση κακουργημάτων σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη και σε πρόσκαιρη κάθειρξη 25 ετών,«ήτοι έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινής σε ισόβια, δεν συντρέχει η τυπική προϋπόθεση που θέτει η ως άνω διάταξη για το επιτρεπτό της χορήγησης τακτικής άδειας, αφού όπως προελέχθη, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περίπτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινών ισόβιας κάθειρξης».

β) Οι δικαστές κάνοντας ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα επισημαίνουν πως οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που αυτός θέτει για την άδεια, «στηρίζονται στην παρούσα εκτίμηση της προσωπικότητας και της εν γένει τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, με σκοπό να στοιχειοθετηθεί η πρόβλεψη για καλή χρήση της άδειας». Και αφού ξεκαθαρίζουν πως προφανώς «στην έννοια δε του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου», προσθέτουν πως «ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με τον σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προέχοντος αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων».

“Συμβόλαιο θανάτου για τον Κουφοντίνα από τους εισαγγελείς”

Παρέμβαση υπέρ του Δημ. Κουφοντίνα και της χορήγησης άδειας κάνουν κρατούμενοι του Κορυδαλλού με ανακοίνωσή τους, η οποία χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για εισαγγελικούς λειτουργούς λέγοντας πως «εκτελούν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του».

Η σκληρή ανακοίνωση έρχεται λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου σχετικά με την χορήγηση άδειας στον πολϋισοβίτη της 17Ν και λίγες μέρες μετά την ανάρτηση στελέχους του Ρουβίκωνα το οποίο (εξηγήθηκε μεν πως δεν αποτελούσε απειλή αλλά) αρχικά εκλήφθηκε ως ευθεία απειλή κατά δικαστών. Ήδη χθες, στο υπόμνημά του ο Κουφοντίνας είχε ζητήσει να του χορηγηθεί η άδεια, δεδομένου πως «έχει όλες τις  προϋποθέσεις που ζητά ο νόμος, ο οποίος δεν προβλέπει φρονηματικού τύπου διερεύνηση».

Η ανακοίνωση κρατουμένων (όπως δημοσιεύθηκε στο eksegersi.gr) έχει ως εξής:

«Για μια ακόμα φορά ο συγκρατούμενός μας Δ. Κουφοντίνας φτάνει στο όριο ζωής και θανάτου, διεκδικώντας το αυτονόητο… το δικαίωμα στην άδεια.

Εδώ και μέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη επιβαρυμένη υγεία του, αφού οι εισαγγελείς των φυλακών του έκοψαν τις άδειες που δικαιούται μετά από 17 χρόνια φυλακής (τα περισσότερα σε καθεστώς απομόνωσης).

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα φασιστικό καπρίτσιο κάποιων εισαγγελίσκων. Έχουμε να κάνουμε με ένα συμβόλαιο θανάτου εναντίον του Δ. Κουφοντίνα με ηθικούς αυτουργούς την “αριστερή” κυβέρνηση, την ακροδεξιά αντιπολίτευση και τους τηλεκανίβαλους των καναλιών. Εδώ και ένα χρόνο μέσα από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στις φυλακές από την Επιτροπή Αγώνα κρατουμένων, έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή, η ανάγκη κατάργησης του εισαγγελικού βέτο για τις άδειες κρατουμένων.

Οι εισαγγελείς των φυλακών σαν άλλοι δήμιοι δολοφονούν κάθε μέρα τις ελπίδες για μια ανάσα ελευθερίας των κρατουμένων, σπρώχνοντάς μας όλο και πιο βαθιά στη φυλακή.

Γνωστοποιούμε προς κάθε υπεύθυνο, εισαγγελείς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές δεν είναι πρόβατα για σφαγή κι αν συμβεί οτιδήποτε στον Δ. Κουφοντίνα, οι δήμιοί του, θα πάρουν τις απαντήσεις που τους αναλογούν.

Κρατούμενοι/ες από τις φυλακές Κορυδαλλού»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ