Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μειοψηφία οι Έλληνες που κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μειοψηφία οι Έλληνες που κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Πλειοψηφία αποτελούν  τα τελευταία χρόνια οι αλλοδαποί κρατούμενοι στα Σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από τους συνολικά 10.151 έγκλειστους (υπόδικους και καταδικασμένους) οι 5.360, δηλαδή ποσοστό δηλαδή που ξεπερνά το 52% του πληθυσμού, προέρχονται από άλλες χώρες. Η πλειοψηφία αυτών, 1.600 άτομα είναι Αλβανικής καταγωγής με σημαντική εκπροσώπηση να έχει επίσης το Πακιστάν (484), η Βουλγαρία (442), η Τουρκία (316) και η Συρία (289). Πλην αυτών όμως, κρατούμενους έχουμε ακόμα και από Μπουρκίνα  Φάσο, Χιλή, Τανζανία, Σιέρα Λεόνε, Κογκό.

Το 52% είναι αλλοδαποί με κρατούμενους ακόμη και από Μπουρκίνα Φάσο!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία είναι όσον αφορά στο θρήσκευμα των κρατουμένων. Βάσει δικής τους δήλωσης οι Χριστιανοί όλων των δογμάτων αποτελούν πλειοψηφία στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας καθώς φτάνουν τους 6.817. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι  έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι Μουσουλμάνοι έγκλειστοι  που ανέρχονται πλέον σε  2.985 άτομα. Άθεοι δήλωσαν 187,Βουδιστές 17, Ζωροάστρες 4,Σιχ 11, Ινδουιστές 8, Γεζίντι 2 και άλλο/μη δήλωση 68.

Επιμορφωτικά σεμινάρια

Η διαπίστωση ότι οι Μουσουλμάνοι είναι μετά τους Χριστιανούς η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα των φυλακών οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, κατόπιν αιτήματος και  των ίδιων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, να προχωρήσουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια των εργαζόμενων στις φυλακές για το Ισλάμ. Βασικός στόχος  αυτών είναι η βελτίωση στη μεταχείριση των κρατουμένων με τρόπο που αφενός  υπηρετεί την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών, αφετέρου διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο “Γνωρίζω το Ισλάμ: κάνω καλύτερα τη δουλειά μου”  πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες  στο Σωφρονιστικό Κατάστημα των  Διαβατών Θεσσαλονίκης για τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης της Βόρειας Ελλάδας. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή – κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ενημέρωση για τις λατρευτικές ανάγκες

Σκοπός του σεμιναρίου -ανάλογα θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες φυλακές της χώρας- ήταν η ενημέρωση του προσωπικού για τις λατρευτικές ανάγκες, τις σημαντικές εορτές, τις διαφορές των επιμέρους μουσουλμανικών δογμάτων, την ιερότητα του κορανίου, τις ώρες της προσευχής και τους ειδικούς κανόνες συμπεριφοράς που ακολουθούν οι μουσουλμάνοι. Το σεμινάριο, υπεύθυνη του οποίου  ήταν η αναπληρώτρια  Καθηγήτρια του ΑΠΘ  Αγγελική Ζιάκα σε συνεργασία με τον  Δρ. Τζιχάδ Χαλίλ, εξωτερικό  συνεργάτη  του ΑΠΘ. απάντησε σε ερωτήματα που είχαν ήδη θέσει οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και συγκεκριμένα:

  • Ποιο είναι το επίσημο εορταστικό ημερολόγιο των Μουσουλμάνων και ποια η βαρύτητα των θρησκευτικών εορτών; Π.χ συχνά μουσουλμάνοι κρατούμενοι ζητούν να καθυστερήσει το κλείσιμο των κελιών το βράδυ. Όμως, ποιες είναι πραγματικά οι σημαντικές θρησκευτικές τους εορτές;
  • Τι προβλέπει το τελετουργικό της προσευχής όσον αφορά χώρους, συνθήκες κ.ά;
  • Ποια η διάκριση ιερού-βέβηλου σχετικά με αντικείμενα, όπως είναι το χαλί προσευχής;
  • Ποιοι είναι οι θρησκευτικοί κανόνες ενδυμασίας, εμφάνισης, συμπεριφοράς;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ