Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μιχάλης Καλογήρου: Θα γίνουν αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιχάλης Καλογήρου: Θα γίνουν αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα

Απαντήσεις για όλους και για όλα, σε ότι αφορά τις αντιδράσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως είπε ο Μιχάλης Καλογήρου, ακολουθείται η πάγια διαδικασία για την σύνταξη των Κωδίκων, με την Κυβέρνηση απλώς να έχει εκκινήσει αυτήν την διαδικασία, η οποία είναι μακρά και επιδέχεται διαβούλευσης για την διαμόρφωση των τελικών αλλαγών από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

«Οι κώδικες τηρούν ένα νέο ποινολογικό σύστημα, στο οποίο εξορθολογίζουμε αδικήματα και διαδικασίες, προς όφελος της κοινωνίας», είπε ο κ. Καλογήρου, σημειώνοντας σε ότι αφορά όσους συλλαμβάνονται με εκρηκτικά, βόμβες μολότοφ πως υπάρχει διαχωρισμός και ότι «παραμένει κακούργημα η χρήση τους, αλλά γίνεται πλημμέλημα η κατοχή πχ. μιας βόμβας μολότοφ, για το οποίο μάλιστα προβλέπεται και έκτιση ποινής», καθώς μέχρι τώρα, με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού δεν υπήρχε έκτιση της ποινής.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Γιώργου Κυρίτση για τις μολότοφ που «άναψε φωτιές», ο Υπ. Δικαιοσύνης αν και αρνήθηκε ουσιαστικά να την σχολιάσει, είπε ότι «καταλήγουμε όχι μόνο να έχουμε “φωτογραφίες”, αλλά και “μοντάζ φωτογραφιών” δίπλα σε κάθε αδίκημα», λέγοντας ότι όταν συνέβη η τραγωδία στην Marfin κάποιοι «προσπάθησαν να συνδέσουν τις ευθύνες με τον δικό μας πολιτικό χώρο».

«Τέτοιες σκέψεις είναι εξαιρετικά προσβλητικές, κυρίως προς τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία έχει ξεκινήσει το έργο της από το 2015, να λέμε ότι πρόβλεψαν γεγονότα και μάλιστα θέλοντας να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα», είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης απαντώντας στο ερώτημα για την πρόβλεψη να υπάρξει μείωση ποινών για τους υπαίτιους φυσικών καταστροφών, όπως πχ. στο Μάτι και την Μάνδρα, κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από την αντιπολίτευση.

Ο Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας και στα πυρά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ό,τι με τις αλλαγές στις ποινές για την σύσταση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, «φωτογραφίζεται» επιεικέστερη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγή, ο Υπ. Δικαιοσύνης είπε ότι «η δική μου παρατήρηση και προς την νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι να τροποποιηθεί η διάταξη και η διεύθυνση μιας τέτοιας οργάνωσης να τιμωρείται αυστηρότερα, με κάθειρξη μεγαλύτερη των 10 ετών».

Ο Υπ. Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι πρόταση του είναι να αλλάξει και ο ορισμός για τον βιασμό, καθώς η υφιστάμενη διατύπωση στις προτάσεις της επιτροπής δεν είναι επαρκής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δικαίως έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ