Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Μιχ. Καλογήρου: «Η πολιτική σας ευθύνη για τα σκάνδαλα δεν παραγράφεται ποτέ»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιχ. Καλογήρου: «Η πολιτική σας ευθύνη για τα σκάνδαλα δεν παραγράφεται ποτέ»

«Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τις ρίζες μας. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ποιον αντιπροσωπεύουμε και για ποιο λόγο o λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση. Αντιμετωπίσαμε την ανθρωπιστική κρίση, προβήκαμε στη θεσμική θωράκιση του κράτους, ενισχύσαμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Και είμαστε εδώ: Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε, για πρώτη φορά, μια αληθινή, σκληρή μάχη και διαπραγμάτευση από τις αρχές του 2015, ζητώντας αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε ευρωπαϊκό λαό, δηλαδή τη διατήρηση της θέσης της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά με δικαιοσύνη για τον λαό και τους πολλούς και τις ανάγκες που είχε γεννήσει η κρίση, είναι αυτός που πανευρωπαϊκά δίνει σήμερα το στίγμα ενός άλλου μίγματος πολιτικής, απέναντι στην ακραία λιτότητα, εργαζόμενος ολόκληρος για την ήττα των νεοσυντηρητικών δυνάμεων του κ. Βέμπερ και των συμμάχων του, των κατ’ αποτέλεσμα ανθελληνικών δυνάμεων, αλλά και για την ήττα των δυνάμεων της ακροδεξιάς.

Τον Αύγουστο του 2018, ολοκληρώθηκε το 3ο πρόγραμμα στήριξης σταθερότητας. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, πέτυχε εκεί όπου όλες οι προηγούμενες είχαν αποτύχει. Αλλά το επιχείρημά μας δεν είναι ότι είμαστε καλύτεροι τεχνοκράτες από εσάς. Ότι απλά εμείς πετυχαίνουμε εκεί που εσείς αποτυγχάνετε. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε γιατί ποτέ δεν εγκατέλειψε αυτόν τον στόχο: το να διατηρήσει ως σταθερό μέρος της πολιτικής της την πρόνοια για τα φτωχά στρώματα, για τους πολλούς. Αυτό το μείγμα ήταν εκείνο που συνδέεται με την πολιτική της επιτυχία. Δηλαδή μια πολιτική που αφενός κατάφερε να διασφαλίσει τα αναγκαία ταμειακά αποθέματα του Κράτους που επαρκούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών αποπληρωμής του χρέους του χωρίς νέο δανεισμό μαζί με μια οριστική προοπτική εξόδου στις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την άσκηση πολιτικών εκ νέου κτισίματος κράτους πρόνοιας που παρέχει στην κοινωνία δυνατότητες ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος προκάλεσε και προκαλεί και σήμερα τουλάχιστον αμηχανία στην αντιπολίτευση: της στέρησε  και της στερεί και σήμερα κάθε προσδοκία, την οποία απροκάλυπτα διατηρούσε και διατηρεί, ενάντια στο εθνικό συμφέρον, να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας.

«Πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά», λέει ο Πρόεδρός σας, εννοώντας μάλλον να προλάβετε την ολοκλήρωση του έργου κάθαρσης που ανέλαβε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ολοκληρώνοντας το προκαταρκτικό της έργο σε υποθέσεις όπως τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, η δικογραφία Novartis, τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, η υπόθεση των εξοπλιστικών. Ένας μακρύς κατάλογος αδιανόητων και παραγεγραμμένων υποθέσεων απιστίας κατά του δημοσίου συμφέροντος, κατά των οικονομικών του κράτους, κατά των πολιτών. Η πολιτική ευθύνη σας ακολουθεί, είναι ακέραιη και δεν παραγράφεται ποτέ. Δεν μπορεί να κρυφτεί, όσες προσπάθειες και αν κάνετε να θολώσετε τα νερά, ζητώντας γενικό σιωπητήριο απέναντι στο λόγο και τη δημόσια συζήτηση περί τη Δικαιοσύνη, θεωρώντας αυτήν έναν μηχανισμό αδύναμο και φοβικό που δεν μπορεί να αντέξει τη δημόσια κριτική.

Σήμερα η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πολιτικό πανικό. Ο πανικός αυτός αποκαλύπτει τη βαθιά έλλειψη σεβασμού στις θυσίες του ελληνικού λαού, αφού θεωρείται από την αντιπολίτευση ότι η πολιτική τέτοιες κρίσιμες ώρες μπορεί να ασκείται αποκλειστικά με όρους επικοινωνίας.

Η πρόταση μομφής, ένα κείμενο μνημείο απαξίας της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο μόνος λόγος που θα μπορούσε πολιτικά και συνταγματικά να στηρίξει μια πρόταση μομφής, δηλαδή να αναφέρεται στην πολιτική ουσία, περιορίζεται στη φράση «ανάξιος υπουργός που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία». Απαξιώνοντας περαιτέρω και αποκαλύπτοντας τον πραγματικό του στόχο, χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε: «στο έργο του κ. Πολάκη δεν θα αναφερθώ». Έτσι, απαξίωσε την ίδια την πρόταση μομφής που κατέθεσε.

Είναι αντιληπτό το ηθικό και πολιτικό χάσμα των δύο πλευρών. Είμαστε στην πραγματικότητα δυο διαφορετικοί κόσμοι. Εσείς, όπως δεν διστάσατε να ασκείτε πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε κάθε μέσο, ακόμη και «δολοφονίες χαρακτήρα». Όμως, αυτό γίνεται κατά βάση για τον εξής λόγο: για να περάσετε το μήνυμα ότι δήθεν είμαστε ίδιοι. Ότι βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο της πολιτικής ηθικής και γι’ αυτό εσείς, ως «άριστοι» της ηθικής κατάπτωσης της πολιτικής, πρέπει να επικρατήσετε.

Έτσι, για μας και τον ελληνικό λαό, αυτό που μετράει είναι να μην κρατήσει πολύ η εποχή των τεράτων και να ολοκληρωθεί με την οριστική επικράτηση του νέου απέναντι στο παλιό, αυτού που εκφράζουμε σήμερα εμείς απέναντι σε ό,τι εκφράζετε εσείς».

                                                                         *Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ