Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νομικές βολές εναντίον της Αρχής για το Ξέπλυμα για τις δεσμεύσεις λογαριασμών πριν ασκηθούν διώξεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομικές βολές εναντίον της Αρχής για το Ξέπλυμα για τις δεσμεύσεις λογαριασμών πριν ασκηθούν διώξεις

Βολές για προκαταβολικές δεσμεύσεις λογαριασμών που εξοντώνουν, πριν καν ασκηθεί ποινική δίωξη, επιχειρήσεις, δέχεται η Αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου Χρήματος το τελευταίο διάστημα, με αφορμή υποθέσεις που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μάλιστα με αφορμή σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο dikastiko.gr, η Αρχή απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε το έναυσμα του δημόσιου διαλόγου για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί νομικούς αλλά και χιλιάδες κατηγορούμενους τα τελευταία χρόνια.

Στην Αρχή καταλογίζουν:

-Πως αν και ο νομοθέτης προέβλεψε ρητά ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προληπτικού αυτού μέτρου την ύπαρξη ειδικής αιτιολογίας και την τεκμηρίωση του επείγοντος, η Αρχή δεν το πράττει.

-Ότι η δέσμευση γίνεται χωρίς, καν, να έχει προηγηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης.

-Έτσι δεσμεύονται επ’ αόριστον, καταθέσεις, αξίες και ακίνητα και υπερπολλαπλάσιας αξίας των φερομένων ως οφειλών

Ουσιαστικά δηλαδή αναφέρουν πως γίνεται κατάχρηση αυτής της εξαιρετικής και με ανάγκη ειδικής και τεκμηριωμένης αιτιολογίας εξουσίας που της παρείχε ο νόμος το 2008.

Ακόμα και οφειλές

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πως «εφόσον κάποιος ελεγχόμενος, οψέποτε, καταδικαστεί για «μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο» – όχι γιατί μας έκλεψε αλλά επειδή, απλά, καταστράφηκε – κάθε δεσμευμένο περιουσιακό στοιχείο από την «Αρχή» δεν περιέρχεται στο Δημόσιο συμψηφιστικά έναντι οφειλών του αλλά αποδίδεται προς αυτό ως παρεπόμενη ποινή. Καθιστώντας έτσι τον καταδικασθέντα, εκτός από φτωχό και άστεγο, οφειλέτη εσαεί. Αφού και να ήθελε να πουλήσει την όποια, τυχόν, περιουσία του για να πληρωθεί το Δημόσιο, μετά από μια τέτοια δέσμευση χάνει και αυτή την ύστατη δυνατότητα πληρωμής του».

Τι απαντά

Η Αρχή με ανακοίνωσή της το περασμένο Σάββατο και με αφορμή το σχετικό άρθρο στο dikastiko.gr απάντησε πως «ο Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει, ότι κάθε προσπάθεια δυσφήμισης του έργου της ‘Αρχής’ εκπορεύεται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θίγονται από την αποτελεσματική λειτουργία της, η οποία θα συνεχίσει απτόητη με στόχο την καταπολέμηση της παρανομίας και την διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού»…. Η ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της «Αρχής» είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των δεσμεύσεων περιουσιών φυσικών και νομικών προσώπων που διαθέτουν ύποπτο «μεγάλο πλούτο», γεγονός που μάλλον έχει ενοχλήσει και προκάλεσε την εκτόξευση επιθέσεων σε βάρος της. Δεν είναι τυχαίο, ότι ξαφνικά τώρα αμφισβητείται η νομιμότητα της λειτουργίας της «Αρχής», η οποία αν και έχει επιβάλει πληθώρα δεσμεύσεων σε περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε δέχθηκε τέτοια επίθεση, που να φθάνει μέχρι την αμφισβήτηση της θεσμικής της θέσης».

*Η συνέχεια στο δημόσιο διάλογο για το θέμα στη στήλη  “το άρθρο της ημέρας”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ