Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ποινικός Κώδικας: Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν να επανέλθει η ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή στην ανθρωποκτονία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποινικός Κώδικας: Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν να επανέλθει η ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή στην ανθρωποκτονία

Τις θέσεις που θα υπερασπιστούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς ενώπιον των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επανασυστήνονται για τις αλλαγές στους νέους κώδικες, αποκάλυψε χθες το dikastiko.gr. Από την ανάγνωση αυτών των θέσεων που αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία, σε εσωτερική ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκύπτει πως διαφωνούν με ορισμένες ρυθμίσεις που δέχτηκαν ομαδικά πυρά και από μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου της χώρας.

Παραδείγματος χάριν:

  • Οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν πως δεν είναι σωστή η πρόβλεψη για δυνατότητα στο δικαστήριο επιβολής ποινής στην ανθρωποκτονία εκ προθέσεως (πέραν της ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 10 ετών. Διαφωνούν δηλαδή να έχει τη δυνατότητα το δικαστήριο να επιβάλλει (χωρίς καν την αναγνώριση ελαφρυντικού) ποινής από 10-15 έτη για την ανθρωποκτονία, το αδίκημα με τη μεγαλύτερη απαξία στον Ποινικό Κώδικα.
  • Μάλιστα με κατά πλειοψηφία 8-7  απόφαση του ΔΣ θεωρούν πως πρέπει να επανέλθει το πλαίσιο ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης στα 5-20 έτη (με το νέο κώδικα πήγε έως 15 έτη).

Ομόφωνα

Οι δικαστές και εισαγγελείς με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ (15-0) τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης  του άρθρου 374 ΠΚ, ώστε να επανέλθει η προηγούμενη ρύθμιση (κακουργηματικής μορφής πράξη η κλοπή ή ληστεία κατ’ επάγγελμα ή η κλοπή που τελέσθηκε από 2 ή περισσότερους). Σήμερα πλέον η κλοπή διώκεται ως κακούργημα μόνο να η λεία είναι πάνω από 120.000 ευρώ.

Θεωρούν δε πως πρέπει επανέλθει ως κακούργημα η κατ’ επάγγελμα και συνήθεια τέλεση των αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ