Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σημαντικές καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σημαντικές καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης

Μετ’ εμποδίων προχωρά το ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ), η είσοδος δηλαδή της «Θέμιδα» στην ψηφιακή εποχή.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ρωτά γιατί καθυστερεί η υλοποίησή του έργου και εάν ισχύει το ότι παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό η ανάδοχος εταιρεία έχει λάβει πάνω από το 90 τοις εκατό του απαιτούμενου ποσού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Συγκεκριμένα ο κ. Καραγκούνης αναφέρει:

«Σε αυτό το εμβληματικό έργο για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του. Πιο συγκεκριμένα, και παρ’ όλο που η σχετική σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωσή του σε 15 μήνες, δηλ. τον 10/2015, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τόσο με τις συνεχείς αλλαγές στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, όσο και με το να μην επιδεικνύει την απαιτούμενη έμπρακτη πολιτική στήριξη σε ένα τόσο σημαντικό έργο, που αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, κατάφερε 4,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με την τελευταία παράταση του έργου (ΑΔΑ: Ω9ΘΧΩ-8ΩΠ, 2-11-2017), η ημερομηνία λήξης της σύμβασης ορίζεται η 15η Οκτωβρίου 2018.

Επιπλέον, με την παραπάνω απόφαση, ο Υπουργός τροποποιεί τους αρχικούς συμβατικούς όρους πληρωμής που αναφέρονταν στην αρχική σύμβαση και στη διακήρυξη του έργου, με το να αποφασίσει «Την αποδοχή του αιτούμενου από την Ανάδοχο τρόπου αποπληρωμής του υπόλοιπου συμβατικού τιμήματος του αντικειμένου κάθε Φάσης του Έργου, με την ολοκλήρωση και παραλαβή της αντίστοιχης φάσης..».

Επίσης, σύμφωνα με την από 1-8-2018 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΑΔΑ: 6Υ7ΥΩ-ΖΑΠ), εγκρίνονται τα Πρωτόκολλα Ποιοτικής και Ποσοτικής Παραλαβής των Φάσεων 5 (Εκπαίδευση) και 6 (Δοκιμαστική Λειτουργία) του Έργου, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί οι Φάσεις 1 (Ανάλυση Απαιτήσεων), 2 (Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού & Έτοιμου Λογισμικού) και 3 (Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών & Εφαρμογών) (ΑΔΑ: 6Η9ΙΩ-Ξ96, 5-11-2015).

Όλα τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της συμβατικής αξίας του έργου, χωρίς αυτό να έχει παραληφθεί και να λειτουργεί παραγωγικά (Ενδεικτικά ΑΔΑ: ΩΨ5ΠΩ-ΒΑΥ, 1-3-2018, Εντολή Πληρωμής 1.797.915,46€). Το συνολικό ποσό βεβαιωμένων απαιτήσεων από την Ανάδοχο Ένωση εταιριών, φέρεται να ανέρχεται στο ποσό των 9.643.436,47€ ή σε ποσοστό 92,6% του συνολικού ποσού της σύμβασης!

Δεδομένου ότι με πρόσφατη απόφαση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης (ΑΔΑ: 9ΥΠΒΩ-ΞΣΘ, 2-11-2018), η οποία εκδόθηκε μετά την συμβατική ημερομηνία λήξης της σύμβασης, τροποποιείται η Συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠΕ) του έργου:

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Ολοκληρώθηκε το έργο μέχρι την συμβατικά προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης; Αν όχι, ποιοί είναι οι λόγοι και ποια θα είναι η αντιμετώπιση του Υπουργείου;
  2. Έχει υλοποιηθεί και ελεγχθεί για την ορθή της λειτουργία όλη η συμβατικά απαιτούμενη λειτουργικότητα, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου σε όλα τα προβλεπόμενα δικαστήρια (π.χ. Πρωτοδικεία) και σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες, αφού έχει παραληφθεί και αποπληρωθεί τόσο η αντίστοιχη Φάση υλοποίησης της (Φάση 3) όσο και η αντίστοιχη Φάση Δοκιμαστικής Λειτουργίας (Φάση 6) και ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε Παραγωγική Λειτουργία, η αντίστοιχη επιλογή στην ιστοσελίδα solon.gov.gr δεν είναι καν ενεργοποιημένη;»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ