Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Στα μυστικά της αστρονομίας μυήθηκαν κρατούμενοι τριών φυλακών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στα μυστικά της αστρονομίας μυήθηκαν κρατούμενοι τριών φυλακών

Στην επιστήμη της αστρονομίας είχαν την ευκαιρία και μυήθηκαν κρατούμενοι τριών σωφρονιστικών καταστημάτων στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι κρατούμενοι έμαθαν τα μυστικά της αστρονομίας κατά την διάρκεια των επιμορφωτικών σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν εντός του Δεκεμβρίου 2018.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μαλανδρίνου, από τα στελέχη του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Ε.Α.Α., κ. Τσιμπίδα Δημήτριο και κ. Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο. Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στις 7 Δεκεμβρίου στις φυλακές της Πάτρας, από τα μέλη της ομάδας διάχυσης επιστήμης του Κεντρου Επισκεπτών Πεντέλης του Ε.Α.Α, Δρ. Βαγγέλη Κολοκοτρώνη και Δρ. Λάζαρο Κουτουλίδη. Η τρίτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στις φυλακές της Δομοκού, από τον κ. Τσιμπίδα Δημήτριο και κ. Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο, από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Ε.Α.Α.

Η ανταπόκριση των κρατούμενων σύμφωνα με τους υπεύθυνους των σεμιναρίων ήταν μεγάλη. Μάλιστα ο διευθυντής των φυλακών Μαλανδρίνου απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο Εθνικό Αστερισκοπείο Αθηνών στην οποία ανέφερε :

Το σύνολο του προγράμματος εντυπωσίασε τους κρατουμένους, οι οποίοι διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκειά του, εκφράζοντας συχνά τις απορίες τους και ζητώντας επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με όσα τους παρουσιάζονταν… θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη επιθυμία μας για συνέχεια της εν λόγω δράσης, καθώς την θεωρούμε πολύ σημαντική, σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων και ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην στήριξη των κρατουμένων, ομαλοποιώντας την κοινωνική τους επανένταξη”.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται μέσω ειδικής διαδραστικής παρουσίασης με θέματα αστρονομικά, όπως π.χ. για τον Ήλιο και τις επιδράσεις του. Πολύ συγκινητική ήταν και  η συμμετοχή των μαθητών στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας, που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών.Καθ’ όλη τη διάρκεια της εισήγησης, οι κρατούμενοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενεργό συμμετοχή, μέσα από απόψεις και απορίες που εκφράστηκαν. Μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους, ακολούθησε παρατήρηση του ηλιακού δίσκου με ειδικό τηλεσκόπιο που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ