Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δικαστική απόφαση υποχρεώνει ξενοδόχο να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα 7 ετών!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική απόφαση υποχρεώνει ξενοδόχο να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα 7 ετών!

Ποσό ύψους 4599 ευρώ για πνευματικά δικαιώματα επτά ετών υποχρεούται να πληρώσει ξενοδόχος που είχε στα δωμάτια της επιχείρησής του τηλεόραση και ραδιόφωνο, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.

Εναντίον του είχαν προσφύγει ο «Οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων Ελλήνων ηθοποιών ΣΥΝ.Π.Ε.», και ο «Ενιαίος Οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης του συγγενικού δικαιώματος των παραγωγών υλικών φορέων ήχου και των ερμηνευτών/εκτελεστών καλλιτεχνών».

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου: “Η προσωρινή αυτή αμοιβή κρίνεται, κατά πιθανολόγηση, ως εύλογη και είναι ικανή να οδηγήσει στην επίτευξη της δέουσας ισορροπίας μεταξύ του συμφέροντος των αιτούντων οργανισμών, να εισπράττουν αμοιβή λόγω της δημόσιας παρουσίασης των προστατευόμενων απ’ αυτούς έργων μέσω των δεκτών ραδιοτηλεόρασης των εγκατεστημένων στα δωμάτια του ξενοδοχείου του καθ’ ου και του συμφέροντος του τελευταίου, να μπορεί να εκμεταλλεύεται τη χρήση των ως άνω έργων υπό εύλογες προϋποθέσεις.

Η κατανομή των ως άνω ποσών μεταξύ των ερμηνευτών, εκτελεστών, καλλιτεχνών και παραγωγών πρέπει να γίνει κατά τις μεταξύ τους συμφωνίες, δηλαδή κατά ποσοστό 50% για τους ηθοποιούς και κατά το υπόλοιπο ποσοστό 50% για τους παραγωγούς, για τους μουσικούς και τους τραγουδιστές”.

Επιπλέον το δικαστήριο αποφάσισε να δοθεί αμέσως το ήμισυ του ποσού καθώς όπως σημειώνεται στην απόφαση πολλοί από τους τραγουδιστές και τους ηθοποιούς “αποβλέπουν στο έσοδο αυτό για την κάλυψη των μη επιδεκτικών αναβολής βιοτικών αναγκών τους…”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ