Περίπου 480 εκατομμύρια από 1.400 επενδυτικά σχέδια που δεν υλοποιήθηκαν από τους αναπτυξιακούς νόμους 2004 και 2011, θα αναζητήσει το δημόσιο, με απόφαση του Τάκη Θεοδωρικάκου. Εν ολίγοις «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».
Στην αύξηση των οργανικών θέσεων Αρεοπαγιτών κατά 5, προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης με διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Για λόγους «επιτάχυνσης», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
Φραπές κερνά, φραπές πίνει
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων θα είναι σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υφυπουργός και ο Γ.Γ στις 10.00 για να «τσεκάρουν» την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στη φωτο θα δείτε την αποκάλυψη του Επίκουρου την περασμένη Πέμπτη, πως στην ανάκτηση των χρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ , θα εμπλακεί, ευλόγως, η Αρχή για το Ξέπλυμα υπό τον Χαρ. Βουρλιώτη. Να ευλογήσουμε τα γένια μας…
Με αυτά που βλέπω να εξελίσσονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ , λέω να προτείνω τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας: Της…βοσκοτοπικής αστυνομίας
Η επιχείρηση ανάκτησης των χρημάτων που έλαβαν οι επιτήδειοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση και κυρίως χρονοβόρα. Ακούω όμως πως υπάρχει η σκέψη για εμπλοκή και της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος υπό τον αντεισαγγελέα ΑΠ ε.τ Χαρ. Βουρλιώτη. Αυτό σημαίνει, αφενός τεχνογνωσία και αφετέρου δυνατότητες για δεσμεύσεις λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων , όπως ακινήτων. Καθόλου κακή ιδέα και εκτιμώ αποδοτική…
Ο «φραπές», ο «χασάπης» κλπ. Μόνο ο «Μπάμπης ο σουγιάς» λείπει από τις συνομιλίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Διάβασα με έκπληξη είναι η αλήθεια πως μια πρωτοδίκης, κόρη κορυφαίας παράγοντα της Δικαιοσύνης διορίστηκε σε (έμμισθη) θέση δικαστού του ΑΣΕΑΔ και προς στιγμήν τρόμαξα! Μάλιστα στο δημοσίευμα υπήρχαν ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο παρεμπιπτόντως συμμετέχει η μητέρα της , κάνει αυτές τις επιλογές. Επειδή αγχώθηκα ότι έχασα το μεγάλο αυτό «σκάνδαλο» άρχισα τις ερωτήσεις. Και τι πιστεύεται ότι έμαθα; Καμιά πρωτοδίκης, κόρη ανώτατης δικαστικής λειτουργού, δεν διορίστηκε στο ΑΣΕΑΔ ούτε πριν ούτε μετά την έναρξη της θητείας της μητέρας της. Η τελευταία σύνθεση του ΑΣΕΑΔ ορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και η θητεία του οργάνου λήγει μετά διετία. Στη σύνθεση δεν περιλαμβάνεται η αναφερόμενη πρωτοδίκης. Περιττή διευκρίνιση: δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για τα κριτήρια του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του ΑΣΕΑΔ δεν ορίζονται από αυτό , αλλά από τα τριμελή συμβούλια διοίκησης των δικαστηρίων στα οποία υπηρετούν οι επιλεγόμενοι δικαστές, όπως ρητά ορίζει ο αθλητικός νόμος. Και τέλος δεν ορίζονται, πρωτοδίκες, αλλά πρόεδροι Πρωτοδικών. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του ίδιου νόμου, πάντα. Άρα απολύτως ψευδές…
Από σήμερα και μέχρι (και) Τετάρτη οι δικαστές και εισαγγελείς θα κατεβαίνουν από τις έδρες από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι. Αν δε τα βρουν με τον υπουργό νομίζω ότι από βδομάδα θα έχουμε μακρύτερες διακοπές. Έτσι ακούω…
Εν τέλει τα φαβορί είναι: Αναστασία Παπαδοπούλου για τον Άρειο Πάγο και Κων/νος Τζαβέλλας για την Εισαγγελία. Και για να γράφω εγώ ονόματα, δεν τα γράφω τυχαία…
Νομίζω ότι στις διατάξεις του νέου ΚΠολΔ είναι εμφανείς οι παρεμβάσεις των δικαστών σε δυο τρία σημεία. Είτε στο πλαφόν αποφάσεων ανά έτος, είτε στη «ρήτρα διαφυγής» από τον πειθαρχικό έλεγχο εφόσον καθυστερούν λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Εν ολίγοις εισακούστηκαν…
Ψηφιακό μητρώο διαθηκών, μείωση του χρόνου έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, ψηφιακές δικογραφίες, μεταφορά δικαστηριακής ύλης περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, Μείνετε συντονισμένοι για ενημέρωση...
Πάντως πόλεμο με ειδοποιήσεις εκ των προτέρων δε θυμάμαι ξανά
Μου το έλεγε «κακεντρεχής» σχολιαστής: «Το Μισθοδικείο δεν έδωσε τα δώρα στους δικαστές και το ΣτΕ δεν θα τα δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι ανοίγει ο δρόμος να δοθεί με πολιτική απόφαση ένας επιπλέον μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους πριν τις επόμενες εκλογές». Διαστροφικός νους..
Ευρωπαϊκές καμπάνες
14 κάλπες, 14 πολιτικά πρόσωπα, 4.200 ψηφοδέλτια, ώρες ομιλιών και ψηφοφορίας. Συμπέρασμα; Μια από τα ίδια…
Αρκεί καμιά φορά να υπάρχει (σκέτη) νοημοσύνη
Τις ψήφους που πήραν οι υποψήφιοι για τη μια θέση αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δύναμαι – φυσικά- να σας αποκαλύψω: Πρώτος στις προτιμήσεις των συναδέλφων του με 35 ψήφους ήρθε ο έμπειρος- δεύτερος στην επετηρίδα- Δημ. Πέππας, ακολούθησε με 33 ο – πρώτος στην επετηρίδα - Γιώργος Βοΐλης (για τον οποίο ακούω εξαιρετικά σχόλια) και μετά η Θεολογία Γναρδέλλη (6η στην επετηρίδα) και η Αγγελική Μυλωνά. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η συγκέντρωση 20 ψήφων από την (νεαρότερη στην επετηρίδα) Αγγελική Πανουτσακοπούλου που θεωρείται εξαιρετική δικαστής και με πολύ μέλλον μπροστά της.
Κάλπες και στα άλλα δυο ανώτατα δικαστήρια της χώρας στήνονται σήμερα: Οι Διοικητικές Ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα γνωμοδοτήσουν δια της ψήφου των μελών τους για τους συναδέλφους τους οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν στη λήξη του δικαστικού έτους (30η Ιουνίου).Τα κενά που πρέπει να καλυφθούν στο ΣτΕ είναι τεσσάρων θέσεων αντιπροέδρων και στο Ελεγκτικό Συνέδριο μιας θέσης αντιπροέδρου.
Βάλτε τους στο γήπεδο να δούμε πραγματικό ματς...
Με 151 η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε…
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων. Σωστά. Ρωτώ όμως εκ μέρους ενός πολίτη που παρακολουθεί «εμβρόντητος»: Το Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το 2024 απαγόρευσε την συμμετοχή των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές για «εξαπάτηση εκλογέων». Ένα χρόνο μετά το Μονομελές Εφετείο τους απάλλαξε για το ίδιο αδίκημα. Ο εισαγγελέας άσκησε ένδικο μέσο κατά της απόφασης, στέλνοντάς την για νέα κρίση. Χθες το ΑΕΔ αποφάσισε την έκπτωσή τους από το βουλευτικό αξίωμα για το ίδιο αδίκημα. Μας μπερδέψατε ομολογώ…
Αν διαβάζω σωστά η εκκίνηση για τις επικείμενες εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους έχει δοθεί. Προσδεθείτε…
Πλαφόν προς τα πάνω στον αριθμό δικογραφιών ζητούν οι δικαστές. Η αλήθεια είναι πως αν φτάνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μια χαρά θα είναι…
Τελικά - παρά τα όσα λέγονταν μετά την πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι- μάθαμε πως μπορεί να επιβληθεί έκτιση ποινής και για πλημμελήματα και με το παλαιό νομικό καθεστώς.
Η χθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη των υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει μόνον γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο δεν δεσμεύεται θεωρητικά από την άποψη των δικαστών. Και λέω θεωρητικά γιατί φαντάζεστε να επιλέξει πρόσωπα που δεν ψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους; Δύσκολο το βλέπω…
Μαθαίνω πως γίνεται «χοντρή» ζύμωση στον Άρειο Πάγο από τους αυτo- προτεινόμενους για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις σημερινές εκλογές στη Διοικητική Ολομέλεια Δικαστηρίου και Εισαγγελίας. Ψηφοθηρία θα το έλεγα, αλλά δεν είμαι τέτοιος τύπος, ούτε πιστεύω ότι δικαστές άνθρωποι κάνουν τέτοια πράγματα..
Μαθαίνω πως το δημοσίευμα του dikastiko.gr για τα πρόστιμα που επέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στους δικαστές που καθυστερούν υπέρμετρα δικαστικές αποφάσεις, έφερε μια αναστάτωση στο δικαστικό κόσμο. Ήδη έχουν υποβληθεί προσφυγές κατά των προστίμων, όπως δίδει το δικαίωμα ο κώδικας. Το καλύτερο είναι όμως μια πληροφορία που δεν είχα εντοπίσει: Τα πρόστιμα είναι μηνιαία, δηλαδή το ποσό που κόβεται, πολλαπλασιάζεται με τους μήνες της καθυστέρησης. Δηλαδή καθυστέρηση π.χ. 10 μηνών σημαίνει «ποσό μείωσης επί 10»! Πόνος, όχι αστεία…
Η φραστική επίθεση με απαξιωτικές εκφράσεις («πώς λέγεται αυτή η κυρία;») του εισαγγελέα της έδρας στη δίκη Φιλιππίδη κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι πραγματικά πρωτοφανής. Αφορμή στάθηκε εγκύκλιος που η κ. Κλάπα είχε εκδώσει στην έναρξη της δίκης στην οποία χωρίς να κατονομάζει τον εισαγγελέα είχε επισημάνει την «επιτακτική ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη». Η εγκύκλιος ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» στις ερωτήσεις που είχε θέσει ο εισαγγελέας της έδρας σε καταγγέλλουσα σχετικά με το είδος εσωρούχου που φορούσε κατά την ημέρα που δέχτηκε, όπως υποστηρίζει, την επίθεση από τον κατηγορούμενο. Το θέμα είναι πως η εγκύκλιος εκδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 και η αντίδραση εκδηλώθηκε μόλις χθες. Φαντάζομαι πως η αργοπορημένη εισαγγελική «απάντηση» δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποχωρεί σε 30 μέρες από το αξίωμά της. Δηλαδή δρυός πεσούσης κλπ…
Πειθαρχικό και κόψιμο μισθού για τους δικαστές που καθυστερούν. «Στο επόμενο στάδιο προβλέπω και …λιθοβολισμό», σχολίασε ο γνωστός κακεντρεχής των δικαστηρίων. Σιγά…
Η στιχομυθία μεταξύ του (παραιτηθέντος) Προέδρου της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων και δημοσιογράφου (Τάκης Τσιμπούκης) ήταν απολαυστική χθες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε: «Είτε το πιστεύετε, είτε όχι δεν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στη θητεία μου», είπε εν ολίγοις ο πρόεδρος. «Δε το πιστεύω», του απάντησε αφοπλιστικά ο δημοσιογράφος, προκαλώντας την χαμογελαστή αντίδραση του κ.Μενουδάκου: «Δε το πιστεύετε;».