Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: Μηδενικές δόσεις σε άνεργο υπερχρεωμένο δανειολήπτη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: Μηδενικές δόσεις σε άνεργο υπερχρεωμένο δανειολήπτη

“Ου καν λάβεις παρά του μη έχοντος” είπε δικαστήριο της Καλαμάτας σε πιστώτριες τράπεζες οι οποίες κυνηγούσαν ανηλεώς πρώην επιχειρηματία δανειολήπτη, ορίζοντας μηδενικές μηνιαίες καταβολές σε αυτές!

Την απόφαση έλαβε μόλις το περασμένο Σεπτέμβριο το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα, και ορίζοντας νέα δικάσιμο για τον Φεβρουάριο του 2021, προκειμένου να κριθεί η τυχόν μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του πρώην έμπορου – επιχειρηματία και νυν ανέργου. Πρόκειται για διεζευγμένο πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος διαμένει πλέον με τους γονείς του σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους, καθώς ο ίδιος στερείται ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, ο 47χρονος υπήρξε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, καθώς προ κρίσης διέθετε από το 2003 αξιοζήλευτη και επικερδής επιχείρηση εμπορίας υγρών καυσίμων, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κλπ. σε περιοχή της Μεσσηνίας. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε στην αίτηση του ενώπιον του Ειρηνοδικείου, η επιχείρηση του ήταν κερδοφόρα μέχρι το 2009 με τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αφού μόλις λίγο πριν από την έναρξη της ελληνικής κρίσης οι φορολογικές του δηλώσεις ανέγραφαν ετήσιο εισόδημα ύψους 942.000 ευρώ το 2008 και 780.000 ευρώ το επόμενο έτος.

Κατακόρυφη πτώση του τζίρου

Όλα αυτά άλλαξαν άρδην για τον 47χρονο, αφού το 2010 η επιχείρηση του επλήγη από τη πρωτοφανή σε μέγεθος και διάρκεια οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας το 2009, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, με αποτέλεσμα να του εμφανίζονται μηνιαίες ζημίες 50.000 ευρώ!. Στις καταθέσεις του μάλιστα ο πρώην επιχειρηματίας αναφέρει ως παράδειγμα πως η επιχείρηση του … έμπαινε μέσα λέγοντας χαρακτηριστικά: ”Εκεί που πήγαινα πετρέλαιο τρεις φορές το μήνα σε μία πολυκατοικία από 1000 λίτρα τη φορά μετά έπεσε η δουλειά κατακόρυφα…”

Έτσι μοιραία το Νοέμβριο του 2011 προέβη σε δήλωση διακοπής εργασιών προς την αρμόδια ΔΟΥ και διαγράφηκε και από τον ΟΑΕΕ. Ωστόσο διατηρούσε την εμπορική του ιδιότητα, αποπλήρωνε τις υποχρεώσεις, κατέβαλε και τις εισφορές του στο ασφαλιστικό του ταμείο μέχρι το 2012. Όντας άνεργος πλέον το 2013 γράφτηκε στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα. Είναι πλέον φιλοξενούμενος και συντηρούμενος από τους συνταξιούχους γονείς του.

Έχοντας ωστόσο στην πλάτη του επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια (όπως εκατομμύρια Έλληνες που επλήγησαν από τη κρίση), ύψους 83.705 ευρώ, με μοναδική κινητή περιουσία την μοτοσυκλέτα του μεγάλου κυβισμού, με σημερινή εμπορική αξία 5.500 ευρώ, επικαλείται αδυναμία καταβολής και να μην διαταχθεί εκποίηση της μοτοσυκλέτας του γιατί δεν πρόκειται να αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα παρά μόνον στον ίδιο ζημία.

Πηγή: legalnews24.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ