Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εκτελεστής συμβολαίων θανάτου ή αθώος;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκτελεστής συμβολαίων θανάτου ή αθώος;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο σε πολιτικό, όσο και σε δικαστικό επίπεδο παρουσιάζει η υπόθεση του Slaviša Jurošević Βόσνιου πολίτη 46 ετών, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη κατάφερε να πείσει την Ελληνική Δικαιοσύνη και ειδικότερα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε δημοσίως περί της αναγκαιότητας έκδοσης του στη Βοσνία.

Το SecurityNews.gr αναζήτησε τον δικηγόρο του και ποινικολόγο Αντώνη Καραγιάννη, ο οποίος δήλωσε «Σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας για την οποία ψευδώς κατηγορείται ο εντολέας μου ζητήσαμε κι έγινε δεκτη η έκδοση του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, προκειμένου να μπορέσει να παρασταθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών και να αποδείξει την καταφανή αθωότητα του. Ήταν σημαντική για εμάς αυτή η εξέλιξη καθώς όσοι τον κατηγορούν εχουν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ της Βοσνίας, όπου αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν τη επιστροφή του, φοβούμενοι προφανώς την κατάπτωση της σκευωρίας που προσπάθησαν να του στήσουν». 

«Η υπόθεση»

Ο Slaviša Jurošević αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο κατά τη παρούσα στιγμή για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Βοσνίας. Αυτό το οποίο του «χρεώνουν» οι πολιτικοί και μη αντίπαλοι του είναι το γεγονός το οποίο εκτυλίχθηκε πριν από λίγους μήνες «στη πόλη Secovici σε Ενοριακό σπίτι». Εκεί σύμφωνα με μάρτυρες ο Vasilejevic Slobodan υπέστη «άγριο ξυλοδαρμό με τη χρήση μεταλλικών αντικειμέων στο κεφάλι από επτά άτομα».

Σύμφωνα με τον  Vasilejevic Slobodan, «εκτός από τους επτά δράστες στην επίθεση του, επισημαίνει και ένα όγδοο άτομο τον Slaviša Jurošević ο οποίος μάλιστα κατά το παρελθόν έχει εργαστεί  ως οδηγός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, αλλά και απασχοληθεί στην εταιρεία Boksit που ασχολείται με την παραγωγή και διάθεση μετάλλων και ο ιδιοκτήτης της Rajko Dukic, σύμφωνα με δημοσιεύματα και κατηγορίες πολιτικών αντιπάλων του «συνδέεται με πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ιδιαίτερα στον χώρο της τρομοκρατίας και του trafficking».

Η σύλληψη στην Ελλάδα και το ένταλμα της Interpol 

Το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού έγινε στις 01/06/2019 με τις Αρχές της Βοσνίας και το Περιφερειακό Δικαστήριο στο Ανατολικό Σαράγεβο να δίνουν την εντολή σύλληψης του για απόπειρα ανθρωποκτονίας στις 03/07/2019. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνη την περίοδο και χρονικά -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Vasilejevic Slobodan, μετά «την συμμετοχή στον ξυλοδαρμό», ο Slaviša Jurošević βρίσκει καταφύγιο στην Ελλάδα.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα της έκδοσης του διασυνοριακού εντάλματος στις  04/07/2019 οι Ελληνικές Αρχές τον συλλαμβάνουν στα τελωνεία στους Ευζώνους και οδηγείται στις ελληνικές φυλακές.

Η ελληνική δικαιοσύνη και το αίτημα για έκδοση στη Βοσνία

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και όπως εύλογα κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει, ο Slaviša Jurošević θα προτιμούσε να δικαστεί στην Ελλάδα. Λάθος.

Στη προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο επιθυμούσε να δικαστεί στη Βοσνία, αλλά και κατά τη κατάθεση των στοιχείων του σήμερα στις 12:00 στον 3ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου, από τον δικηγόρο του Αντώνη Καραγιάννη υποστήριξε σθεναρά ότι «έχει τους μάρτυρες υπεράσπισης που θα οδηγήσουν στην αθώωση του».

Η ελληνική δικαιοσύνη μη μπορώντας να τον κρατήσει στην Ελλάδα υπό την έλλειψη στοιχείων αποφάσισε να τον εκδώσει πίσω στη Βοσνία, με την αντιπολίτευση της χώρας να έχει προβεί σε δηλώσεις πως «δεν επιθυμεί την έκδοση και κατ’επέκταση δίκη του στη Βοσνία». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πλευρά Vasilejevic  Slobodan ο«εκτελεστής συμβολαίων θανάτου» Slaviša Jurošević όπως αποκαλείτε από τον Τύπο της Βοσνίας , δεν ξέχασε να ευχαριστήσει την ελληνική δικαιοσύνη τόσο για την αποδοχή του αιτήματος του, όσο και για τις όπως υποστηρίζει «άψογες συνθήκες κράτησης του  στις φυλακές Διαβατών».

Οι αναφορές των ΜΜΕ της Βοσνίας και το«άρωμα» εκβιασμών για τοπικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η υπόθεση έχει πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο καθώς όπως εμμέσως αναφέρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βοσνίας, «ενδεχομένως να υπάρχει εμπλοκή στην υπόθεση ατόμων της νύχτας» με απώτερο σκοπό το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» τοπικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και κατηγορίες της αντιπολίτευσης αλλά και του θύματος Vasilevevic Slobodan, η υπόθεση ξυλοδαρμού του έχει ως αίτια όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές από τη Βοσνία «τη διαχρονική κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας σε φαινόμενα τρομοκρατίας και διακίνησης ανθρώπων (trafficking) από άτομα που συνδέονται στενά με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Rajko Dukic». Ενώ μάλιστα κατά το παρελθόν έχει υπάρξει και επίθεση κατά του δημοσιογράφου Vladimir Kovacevic που εργάζεται στο ΒΝ, όταν η υπόθεση είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα.

πηγή: SecurityNews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ