Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ελεύθερες μέχρι το εφετείο μάνα και κόρη με καθείρξεις 12 και 5 ετών για τον θάνατο του βρέφους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελεύθερες μέχρι το εφετείο μάνα και κόρη με καθείρξεις 12 και 5 ετών για τον θάνατο του βρέφους

Σε κάθειρξη 5 ετών καταδικάστηκε τελικά από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, η 19χρονη ανύπαντρη μητέρα που σκότωσε το νεογέννητο μωρό της στην Πετρούπολη και το πέταξε στα σκουπίδια.

Η νεαρή κρίθηκε ένοχη για παιδοκτονία κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από ανθρωποκτονία από πρόθεση αφού το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα και της αναγνώρισε και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Αντίθετα, η μητέρα της και γιαγιά του μωρού κηρύχθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ωστόσο και οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους καθώς το δικαστήριο τους έδωσε ομόφωνα ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση τους.

Έτσι μέχρι τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και υποχρεωτικά θα εμφανίζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.

Όπως έγραψε νωρίτερα το dikastiko.gr:

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε προς τη μητέρα της 19χρονης που σκότωσε το νεογέννητο μωράκι της στη Πετρούπολη καθώς είχε αποκρύψει από τον περίγυρό της την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό οι πράξεις της νεαρής μητέρας τελούσαν σε γνώση της… ενήλικης δικής της μητέρας, που δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει από το έγκλημα αλλά αντίθετα πήρε το άτυχο πλασματάκι και το πέταξε στα σκουπίδια. Ωστόσο, ο εισαγγελέας εξάντλησε την επιείκεια του στην ανύπαντρη μητέρα εισηγούμενος στους δικαστές την μετατροπή της κατηγορίας που βαρύνει την 19χρονη, από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε παιδοκτονία αδίκημα (αδίκημα το οποίο τιμωρείται ελαφρύτερα), ενώ αναγνώρισε στο πρόσωπο της νεαρής κατηγορούμενης το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Αντίθετα ζήτησε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την προφυλακισμένη μητέρα της να παραμείνει ως έχει.

“Προφανώς και δεν γέννησε μόνη της. Μαζί το συναποφάσισαν. Θεωρώ απολύτως ψευδές οτι γέννησε μόνη της και έπνιξε το παιδί της μόνη της. Βλέπω μια κοπέλα που δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί και ακόμη και σήμερα κρατιέται από τη μάνα της. Όμως εκείνη δεν βοηθάει το παιδί της. Είναι δυνατόν  να μην άκουσε το κλάμα του μωρού; Και αντί να της πει τι κάνεις, πήρε το παιδί και το πέταξε; Η μητέρα είχε τη γνώση και παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε την κόρη της. Μετά πήγε και πέταξε το μωρο”, ειπε ο εισαγγελεας της εδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Οι απολογίες

Για τα “σακατιλίκια” που στιγμάτισαν τη ζωής της, στα οποία προστέθηκε και η πράξη της να σκοτώσει το νεογέννητο μωράκι της, το οποίο είχε φέρει στον κόσμο λίγα λεπτά νωρίτερα μόνη της μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της, μίλησε απολογούμενη σήμερα η 19χρονη ανύπαντρη μητέρα.

Γέννησε μόνη της αλλά η μόνη βοήθεια που δέχθηκε – κατά το κατηγορητήριο- ήταν οι νουθεσίες της μάνας της που εκείνη τη στιγμή κατάλαβε ότι η κόρη της ήταν έγκυος και με την συνδρομή της ξεφορτώθηκαν το ανεπιθύμητο νεκρό πλέον μωρό πετώντας το στα σκουπίδια. Στον κάδο απορριμάτων του Δήμου Πετρούπολης εκεί που το ανακάλυψε αργότερα πριν το… εξαφανίσει η χωματερή, ένας  ρακοσυλλέκτης, αποκαλύπτοντας το ένοχο μυστικό της 19χρονης ανύπαντρης μητέρας.

“Δεν μπορώ να κοιτάξω κανέναν στα μάτια. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη αλλά ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να φέρει το μωρό πίσω.

Προσπαθώ μόνη μου, με βιβλία, να ξεχάσω ότι έγινε… Ήμουν η κόρη της Αλβανίδας που δεν ήξερε να μιλάει ελληνικά… Με έχουν  πει και μπάσταρδο επειδή οι γονείς μου παντρεύτηκαν αργότερα… Βγαίνω έξω και φοβάμαι…

Ντρεπόμουν να ζητήσω βοήθεια ήμουν η χοντρή του σχολείου…

Θέλω να τελειώσω το σχολείο να βρω μια δουλειά έστω και καθαρίστρια και να κάνω μια καινούργια αρχή…”

Φανερά ταραγμένη, σε όλη της διάρκεια της απολογίας της η 19χρρονη υποστήριξε ότι συνειδητοποίησε ότι ήταν έγκυος μόλις δύο μήνες πριν γεννήσει…”Κατάλαβα όταν ξάπλωσα μια ημέρα κάτι να κουνιέται… Δεν πήγα όμως στο γιατρό γιατί ντρεπόμουν. Φοβόμουν ότι θα με διώξουν από το σπίτι, δεν ήθελα να ντροπιάσω κανέναν από την οικογένεια μου”, είπε.

Αναφερόμενη στο γεγονός της γέννας της τον Φεβρουάριο του 2018, είπε ότι σηκώθηκε να πιει νερό και ένιωσε έναν ξαφνικό πόνο. Κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να γεννήσει και τότε ακολούθησε τις συμβουλές που είχε δει στο διαδίκτυο…

“Έπεσα κάτω και έκανα ό,τι είχα δει στο διαδίκτυο.. Η μητέρα μου χτύπαγε την πόρτα αλλά δεν της άνοιγα. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν… Το κεφάλι μου πήγαινε να σπάσει. Όλα ήταν μαύρα… Μετά έκοψα τον λώρο και ακούμπησα το μωρό λίγο πιο εκεί…”

Δεν είχε αντιληφθεί

Απολογούμενη στη συνέχεια επιχείρησε να … απαλλάξει των ευθυνών της τη μητέρα της, υποστηρίζοντας ότι εκείνη έκοψε τον ομφάλιο λώρο, εκείνη έβαλε χαρτί στο στόμα του μωρού της και στη συνέχεια ζήτησε από τη μητέρα της να της δώσει μια σακούλα. ” Έβαλα το μωρό μέσα, της έδωσα τη σακούλα και της είπα πέτα την”.

Ο εισαγγελέας δεν φάνηκε να πείστηκε για τον ρόλο της μητέρας της 19χρονης, η οποία επίσης κατηγορείται για ανθρωποκτονία και είναι προφυλακισμένη λέγοντας στην νεαρή: “Είστε κατηγορούμενη και μπορείτε κάνετε ότι θέλετε…”

Μιλώντας για το μέλλον της και κλαίγοντας με λυγμούς ευχήθηκε “όλη η οικογένεια μου να ενωθεί και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο πια..”.

Στην απολογία της η μητέρα της ακολούθως  ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί πως η κόρη της ήταν έγκυος και πως όταν την είδε μέσα στο μπάνιο να αιμορραγεί, πίστεψε ότι έχει κόψει τις φλέβες της…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ