Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο Ελ Τσάπο “λάδωσε” τον πρώην πρόεδρο του Μεξικό Νιέτο με 100.000.000 δολάρια!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Ελ Τσάπο “λάδωσε” τον πρώην πρόεδρο του Μεξικό Νιέτο με 100.000.000 δολάρια!

Ο Άλεξ Σιφουέντες, στενός συνεργάτης του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, είχε ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές για την φερόμενη δωροδοκία το 2016

Ένας μάρτυρας στη δίκη του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, η οποία διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ, κατέθεσε ότι ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών είχε καταβάλει δωροδοκία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην πρόεδρο της χώρας του, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο Άλεξ Σιφουέντες, ο οποίος υπήρξε κατά δική του ομολογία στενός συνεργάτης του καρτέλ Σιναλόα για χρόνια, μίλησε για την φερόμενη δωροδοκία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν εχθές, Τρίτη, εξεταζόμενος κατ’ αντιπαράσταση από έναν εκ των δικηγόρων του Γκουσμάν. Ερωτηθείς αν είχε αποκαλύψει στις αρχές του 2016 στις αμερικανικές Αρχές ότι ο Γκουσμάν κανόνισε τη δωροδοκία, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Ο Πένια Νιέτο ήταν πρόεδρος του Μεξικού από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Στο παρελθόν κατείχε το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας του Μεξικού. Ούτε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ούτε κάποιος από τους πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησής του έχουν προβεί ακόμα σε κάποιο σχόλιο για τους ισχυρισμούς του Σιφουέντες.

Η δίκη του 61χρονου Γκουσμάν ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Ο «βαρόνος» των ναρκωτικών εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών στη χώρα, ως ένας εκ των δύο αρχηγών του καρτέλ Σιναλόα.

Κατά την έναρξη της πολύκροτης δίκης τον Νοέμβριο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γκουσμάν ισχυρίστηκε εκ μέρους του πελάτη του ότι διάφοροι Μεξικανοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του Πένια Νιέτο και του προκάτοχού του – είχαν λάβει δωροδοκίες για να προστατεύσουν τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάδα, έτερο αρχηγό του καρτέλ Σιναλόα, ο οποίος διαφεύγει ακόμα της σύλληψης.

Σύμφωνα με το protothema.gr εκπρόσωπος του Πένια Νιέτο είχε δηλώσει τότε ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί του Γκουσμάν είναι «αναληθείς και συκοφαντικοί». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Φελίπε Καλδερόν, προκάτοχος του Νιέτο στην προεδρία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ