Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βαγγέλης Καντιάνης: «Οι πραγματικές διαστάσεις της υπεξαιρέσεως 1.300.000 ευρώ στο Ηράκλειο»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βαγγέλης Καντιάνης: «Οι πραγματικές διαστάσεις της υπεξαιρέσεως 1.300.000 ευρώ στο Ηράκλειο»

Ένοχος για υπεξαίρεση– «μαμούθ» 1,3 εκατομμυρίων ευρώ κρίθηκε 47χρονος που εργαζόταν ως φύλακας σε γνωστή εταιρεία σεκιούριτι του Ηρακλείου και όπως προέκυψε έβαζε «χέρι» τόσο στο χρηματοκιβώτιο της εταιρίας όσο και σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών!

Ο κατηγορούμενος φέρεται σε διάστημα ενάμισι έτους να υπεξαίρεσε μετρητά ύψους 1.300.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενος τη θέση ευθύνης που είχε!

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τον έκρινε ένοχο για υπεξαίρεση ιδιαιτέρως μεγάλου ποσού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, δίχως να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά και του επέβαλε ποινή κάθειρξης εννέα ετών, δίνοντας αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Ο 47χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Οι τρεις συγκατηγορούμενοί του, που φέρονται να γνώριζαν τι έκανε αλλά ισχυρίστηκαν ότι δεν μιλούσαν επειδή θεωρούσαν ότι θα επέστρεφε τα χρήματα, κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στο σκέλος της κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεσης και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών.

Τόσο μετά την οικειοθελή παραδοσή του όσο και ενώπιον του δικαστηρίου, ισχυρίστηκε πως υπεξαιρούσε τα χρήματα επειδή είχε πέσει θύμα τοκογλύφων, που απειλούσαν τον ίδιο αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του.

«Περί παρερμηνειών»

Το dikastiko.gr επικοινώνησε με τον συνήγορο του βασικού κατηγορουμένου, Βαγγέλη Καντιάνη, ο οποίος ανέφερε:

«Προς αποφυγή λανθασμένων ερμηνειών και παρεξηγήσεων:

 Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την υπεράσπιση του πρώτου και βασικού κατηγορουμένου της «γνωστής υπόθεσης της υπεξαίρεσης 1,3 εκ. ευρώ από τον υπεύθυνο εταιρείας χρηματαποστολών στο Ηράκλειο», το Μάιο του 2015, επεσήμανα σε όλους τους τόνους με νηφαλιότητα και ηρεμία, ότι οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου (νομικοί και πραγματικοί) θα υποβληθούν ευπροσώπως ΜΟΝΟ στις δικαστικές αίθουσες και θα κριθούν ΜΟΝΟ από τους φυσικούς Δικαστές του και όχι σε τηλεοπτικά πάνελς και σε δηλώσεις εκτός των αιθουσών.

Πράγματι, λοιπόν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, κατά τη συνεδρίασή του στις 18/4/2019, υπεβλήθησαν όλοι οι ισχυρισμοί, τόσο της πολιτικής αγωγής, όσο και της υπερασπίσεως, και το Δικαστήριο μετά από πολύωρη και εξαντλητική διαδικασία, κατέληξε στην απόφασή του, σύμφωνα με την οποία:

  • α) Εδέχθη τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου, απορρίπτοντας αυτόν της πολιτικής αγωγής, μετατρέποντας την κατηγορία της κατά συρροής υπεξαιρέσεως σε εκείνη της κατ εξακολούθησης τέλεσης του συγκεκριμένου αδικήματος, ακολουθώντας όχι μόνο την πρόταση της κ. Εισαγγελέως της Έδρας, αλλά και την πάγια νομολογία των Δικαστηρίων και τη θεωρία επί του συγκεκριμένου ζητήματος, επιβάλλοντας μία ποινή.
  • β)  Απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής, περί μεταβολής (ανεπίτρεπτης) της κατηγορίας με την προσθήκη της διάταξης του ν. 1608/50 (περί καταχραστών του Δημοσίου), σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας (δεν συμπεριλαμβανόταν στην ασκηθείσα ποινική δίωξη) ακολουθώντας, πάλι, την πάγια νομολογία και τη θεωρία, που επικαλέστηκε, επαρκώς ανέλυσε και προσεκόμισε η υπεράσπιση.
  • Ορθότατα κατέληξε το Δικαστήριο σε αυτήν την απόφαση καθόσον, η προσθήκη της ανωτέρω διάταξης του ν. 1608/50, θα αποτελούσε «νομολογιακή παραδοξότητα και πρωτοτυπία». Άλλωστε, καταργούνται εντός του επόμενου μηνός, όχι μόνο η ισχύς του αναχρονιστικού ν. 1608/50, αλλά και η έννοια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες, σύμφωνα με την επικείμενη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όπως έχουν ήδη συμφωνήσει όλες οι επιστημονικές επιτροπές και τέλος,
  • γ) Επέβαλε ποινή καθείρξεως εννέα (9) ετών στον κατηγορούμενο. Χορήγησε δε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ασκηθείσα έφεση, έως την εκδίκαση της υποθέσεως ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου, καθόσον πληρούνται αδιαμφισβήτητα στο πρόσωπό του, όλες οι προϋποθέσεις της διάταξης του άρθρου 497 παρ. 8 Κ.Ποιν.Δικ.

Αυτά…..»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ