Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Από μέρα σε μέρα η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ελβετικό φράγκο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από μέρα σε μέρα η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ελβετικό φράγκο

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, η κρίσιμη διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με αντικείμενο τα δάνεια σε  ελβετικό φράγκο τα οποία, λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, όσοι έλαβαν είδαν να αυξάνεται το ποσό της οφειλής, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσει την απόφασή του, στην οποία θα καταγράφεται τόσο το σκεπτικό της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας. Σε αυτό θα συμπεριληφθούν και τυχόν παρατηρήσεις της «τελευταίας στιγμής», δηλαδή έως ότου αυτή να δει το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια ώρα, με απόφασή του που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ότι νομοθεσία κράτους μέλους που αποκλείει την αναδρομική ακύρωση σύμβασης δανείου, η οποία έχει συνομολογηθεί σε ξένο νόμισμα, και περιλαμβάνει καταχρηστική ρήτρα συναλλαγματικού κινδύνου, είναι αντίθετη προς το δίκαιο της Ένωσης.

Όπως επισημαίνει το ΔΕΕ, η σύμβαση πρέπει να μπορεί να ακυρωθεί όταν δεν είναι δυνατό να εξακολουθήσει να ισχύει χωρίς την καταχρηστική ρήτρα. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απασχόλησε υπόθεση δανειολήπτριας από την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ