Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Πόλεμος» για την Τράπεζα Πειραιώς: Προς παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πόλεμος» για την Τράπεζα Πειραιώς: Προς παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Σε παρέμβαση του Αρείου Πάγου οδηγεί η χθεσινή δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τα κακουργήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε αυτή και συνέργεια, καθώς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατά 40 πρώην (και κάποιων νυν) στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς. Υπό κατηγορία βρίσκονται τραπεζικά στελέχη της περιόδου 2015-2016 .

Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση δανείων χωρίς -κατά την κατηγορία- τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της τράπεζας αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν τα capital controls στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τα ποσά τα οποία χορηγήθηκαν σε δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις φέρονται να αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ενώ στο εξωτερικό εκτιμάται ότι «φυγαδεύτηκαν» περίπου 127 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για δυο εκ των προσώπων που είχαν κληθεί αρχικά ως ύποπτοι.

 Παρέμβαση

Η δίωξη όμως ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις καθώς η υπεράσπιση έχει ήδη προσφύγει στον Άρειο Πάγο και αναμένεται αντίδραση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως καταγγέλλουν:

      • – Με βάση τον νέο κώδικα οι τράπεζες δεν ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα συνεπώς δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας Διαφθοράς( εισαγγελικές πηγές λένε πως οι αρμοδιότητες δόθηκαν και πάλι στις 8 Αυγούστου) .
      • «Ενώ δε οι εμπλεκόμενοι, με έγγραφο αίτημά τους είχαν επισημάνει την έλλειψη αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση, εξηγώντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή μόνο για το λόγο αυτό δεν παρείχαν και επί της ουσίας εξηγήσεις, αναμέναμε τον τελικό καθορισμό της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και τη νομότυπη εκ μέρους της κλήση για παροχή εξηγήσεων, εν τούτοις ασκήθηκε η δίωξη, χωρίς να δοθεί στους περισσότερους από τους εντολείς μας η δυνατότητα παροχής γραπτών εξηγήσεων όπως ρητά επιτάσσουν ως απαραίτητη προϋπόθεση του κύρους της προκαταρκτικής εξέτασης οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», λένε οι δικηγόροι.
      • -Οι δικηγόροι επιμένουν: «Στους εντολείς μας και τους λοιπούς εμπλεκομένους δεν γνωστοποιήθηκαν καθόλου ποιες είναι οι πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις κατ’ ωμή παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
      • -Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες προδικασίας που προβλέπονται στα άρθρα 95, 96 και 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή δεν τους γνωστοποιήθηκαν με τον προβλεπόμενο τρόπο τα δικαιώματά τους.

«….Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε επίσης άμεσα από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πειθαρχική διερεύνηση της υποθέσεως, στο βαθμό που τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύουν σοβαρά τη λειτουργία του κράτους δικαίου».

Αναφορά στον Άρειο Πάγο

Ήδη πάντως εκκρεμεί (άνευ απαντήσεως μέχρι τώρα) αναφορά στον Άρειο Πάγο από το συνήγορο κατηγορούμενων  Θαν. Βαρλάμη με την οποία ζητεί και πειθαρχική και ποινική έρευνα για την υπόθεση καταγγέλλοντας μια «άτακτη και μη νόμιμη στα πλαίσια της δικονομικής τάξεως δίωξη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ