Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δικηγόροι: Γιατί αντιδρούν για τη μεταφορά των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Γιατί αντιδρούν για τη μεταφορά των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Προβληματισμούς και αντιρρήσεις σχετικά με την μεταφορά των φυλακών και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκφράζουν οι δικηγόροι της χώρας.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου, Δημήτρη Βερβεσού, επισημαίνει πως έχει επιφυλάξεις για την απόφαση της κυβέρνησης μνα μεταφέρει τις φυλακές στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως αντίδοτο για την ανεξέλεγκτη σε πολλές περιπτώσεις κατάσταση που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα. Οι δικηγόροι λένε πως «η επιβολή και η έκτιση της ποινής, όπως και οι συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων και ιδίως των ανηλίκων, συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και τις προβλεπόμενες δικαστικές εγγυήσεις και δεν είναι νοητή η αποκοπή τους από αυτό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τη μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ιδίως των Καταστημάτων Κράτησης, των Σωφρονιστικών και Θεραπευτικών Καταστημάτων, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής  Αρωγής και στην εκ του λόγου αυτού υποβάθμισή του. Η επιβολή και η έκτιση της ποινής, όπως και οι συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων και ιδίως των ανηλίκων, συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και τις προβλεπόμενες δικαστικές εγγυήσεις και δεν είναι νοητή η αποκοπή τους από αυτό. Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, το επιβεβαιώνει. Η ποινή έχει ως σκοπό τον σωφρονισμό του δράστη και όχι την τιμωρία/εκδίκηση, με απώτερο στόχο την ομαλή επανένταξή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ