Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνάντηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνάντηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου στο Υπουργείο και αφού τον συνεχάρη για την ανάληψη

των νέων του καθηκόντων, συζήτησε μαζί του, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, θέματα που αφορούν στα Δικαστήρια, τη Δικαιοσύνη και τους Δικηγόρους Πειραιά.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά στην πρώην Ράλλειο Σχολή τονίζοντας την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου σε πλήρη συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και στη συνέχεια η προκήρυξη για την ανάθεση του έργου.

Βασικό θέμα που τέθηκε ήταν η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά

Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και μέσω του ΤΑΧΔΙΚ στην προώθηση του παραπάνω έργου, επισημαίνοντας την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του υφιστάμενου κτιρίου σε συνδυασμό με την ανυπαρξία εξόδου κινδύνου και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μέσω της Περιφέρειας για την ανεύρεση λύσης για την έξοδο κινδύνου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με τις εξελίξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε συνδυασμό με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας δικαίου στους εμπλεκόμενους στην απονομή δικαιοσύνης. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να λύσει άμεσα το ζήτημα που έχει προκύψει με νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. ενημέρωσε για την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στην περιφέρεια των δικαστηρίων Πειραιά και ζήτησε την περαιτέρω εφαρμογή του στα υπόλοιπα δικαστήρια, ο δε Υπουργός δήλωσε ότι είναι στις προτεραιότητές του η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και των εν γένει ψηφιακών υπηρεσιών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π., αφού αρχικά εξέθεσε την αντίθεσή του για την επιβολή Φ.Π.Α. στις παρεχόμενες από τους δικηγόρους υπηρεσίες, ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής πολιτείας μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία στη CCBE για τη διεκδίκηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. Ο Υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί καταρχήν το ζήτημα και το αντιμετωπίζει σε θετική κατεύθυνση, αλλά χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. παρέδωσε στον Υπουργό υπόμνημα, όπου παρατίθενται διαδοχικά οι απόψεις του Δ.Σ.Π. για τα παραπάνω ζητήματα.

Αμφότεροι συμφώνησαν να είναι σε μια συνεχή επικοινωνία για τα μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικηγορικό σώμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ