Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Σάλος στη Γαλλία για τον έρανο υπέρ πρώην μποξέρ που γρονθοκόπησε αστυνομικούς (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σάλος στη Γαλλία για τον έρανο υπέρ πρώην μποξέρ που γρονθοκόπησε αστυνομικούς (video)

Μια διαδικτυακή εκστρατεία οικονομικής στήριξης του πρώην μποξέρ Κριστόφ Ντετανζέ που εμφανίζεται να γρονθοκοπεί δύο αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της όγδοης κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», το Σάββατο στο Παρίσι, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία για τους διοργανωτές αυτής πριν διακοπεί μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η πρωτοβουλία.

Η Leetchi, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για συλλογή δωρεών, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι έχει τερματίσει τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτή την εκστρατεία, λιγότερο από 48 ώρες μετά την ανάρτησή της στον ιστότοπο.

«Με δεδομένο το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, ο έρανος αυτός δεν δέχεται πλέον εισφορές», ανέφερε η Leetchi με ανακοίνωσή της.

Αυτή η εκστρατεία είχε συγκεντρώσει περισσότερο από 117.000 ευρώ μέχρι χθες το πρωί στις 08:30, ένα συνολικό ποσό που σκόπευε να στηρίξει τον Ντετανζέ, που παραδόθηκε τη Δευτέρα στην αστυνομία.

Βίαιες συγκρούσεις

Το Σάββατο, στη διάρκεια της νέας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» στην πρωτεύουσα, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης πάνω στην πεζογέφυρα Σενγκόρ που συνδέει τις δύο όχθες του Σηκουάνα στο ύψος των Κήπων του Κεραμεικού.

Σε εικόνες που αναμεταδόθηκαν ευρύτατα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τηλεοράσεις, βλέπει κανείς έναν χωροφύλακα καταγής, περιτριγυρισμένο από διαδηλωτές. Τον χτυπάει ένας απ’ αυτούς, ο οποίος φοράει παλτό και μαύρο σκούφο. Ο χωροφύλακας αυτός κρίθηκε από τους γιατρούς ανίκανος να εργαστεί για ένα 15ήμερο και χθες υπέβαλε μήνυση, σύμφωνα με τη χωροφυλακή.

Σε ένα άλλο βίντεο, βλέπει κανείς έναν άνδρα, που φοράει κι αυτός παλτό και μαύρο σκούφο, να επιτίθεται σαν επαγγελματίας πυγμάχος σ’ έναν χωροφύλακα ο οποίος κρύβεται πίσω από την ασπίδα του. Αυτός ο τελευταίος κρίθηκε ανίκανος να εργασθεί για 2 ημέρες και κατέθεσε επίσης μήνυση.

Σε ένα βίντεο προτού παραδοθεί, ο Ντετανζέ παραδέχθηκε ότι «αντέδρασε άσχημα» αλλά «υπερασπίστηκε τον εαυτό του» ενάντια στην αστυνομική βία.

Έντονες αντιδράσεις

Τα συνδικάτα της αστυνομίας (Alliance και Unsa-Police) έκαναν λόγο για «έρανο της ντροπής», σημειώνοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην «νομιμοποίηση της βίας ενάντια στην αστυνομία. Η χωροφυλακή επίσης δήλωσε «σοκαρισμένη» από την εκστρατεία, χαιρετίζοντας τη διακοπή της.

Ο Αντονί Μπεμ, δικηγόρος, ειδικός σε θέματα της νομοθεσίας που περιβάλλει το διαδίκτυο ανέφερε ότι αυτή η εκστρατεία είναι «ανήθικη, αλλά δυστυχώς νόμιμη», εξαιτίας του «νομικού κενού» που υφίσταται.

Έρανος-απάντηση

Αρκετές εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για τη στήριξη της αστυνομίας επίσης ξεκίνησαν, μια εκ των οποίων στη Leetchi είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες το απόγευμα περισσότερα από 45.600 ευρώ.

Σε άλλο διαδικτυακό έρανο για τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου που τραυματίστηκαν κατά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», σε απάντηση στον έρανο για τον πρώην πυγμάχο, ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ σε δωρεές από 3.785 ανθρώπους μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ