Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τα ενεχυροδανειστήρια, η “χρυσή” Τουρκία και το… κινέζικο ξέπλυμα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα ενεχυροδανειστήρια, η “χρυσή” Τουρκία και το… κινέζικο ξέπλυμα!

Εκμεταλλευόμενοι την απελπισία των ανθρώπων που λόγω της οικονομικής κρίσης κατέφευγαν στα ενεχυροδανειστήρια που «φύτρωναν» σαν τα μανιτάρια σε όλη τη χώρα, τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπόρων χρυσού, θησαύριζαν τα τελευταία χρόνια, στήνοντας ένα καλά οργανωμένο δίκτυο για τη συγκέντρωση και την εξαγωγή στο εξωτερικό των μεγάλων ποσοτήτων χρυσού, με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν μετά τη συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, είχαν καταφέρει να λυμαίνονται και να κυριαρχούν στην αγορά του χρυσού, πλουτίζοντας οι αρχηγοί και τα μέλη τους την ώρα που οδηγούσαν στην απόγνωση εκατοντάδες πολίτες.

Βέρες, χρυσές και ασημένιες ταυτότητες με χαραγμένα τα ονόματα πάνω τους, παιδικά σταυρουδάκια, χρυσές και ασημένιες αλυσίδες, περιδέραια, δακτυλίδια με πολύτιμες πέτρες, χρυσές λίρες, νομίσματα ακόμη και ένα χρυσό δόντι, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κατασχεθέντων από την Αστυνομία στα σπίτια, εργαστήρια- χυτήρια και τα ενεχυροδανειστήρια των δύο κυκλωμάτων.

Επέστρεφε με τους Κινέζους

Δεκάδες ενεχυροδανειστήρια σε όλη τη χώρα, μέσα σε δύο χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, είχαν συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες κοσμημάτων που ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν για να πάρουν το δρόμο για την Τουρκία. Από εκεί το «βρώμικο χρήμα» από το λαθρεμπόριο χρυσού επέστρεφε με τους Κινέζους εμπόρους ρούχων οι οποίοι αναλάμβαναν να πληρώνουν τα μέλη των κυκλωμάτων για τις πλάκες χρυσού που είχαν στείλει στην Τουρκία.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν παράλληλα και συνεργάζονταν απόλυτα μεταξύ τους, σύμφωνα με τη δικογραφία, φαίνεται ότι είχαν δημιουργήσει καρτέλ μεταξύ τους, ελέγχοντας την αγορά χρυσού. Καθόριζαν την τιμή του χρυσού προσέφεραν, προκειμένου να αποφεύγουν μεταξύ τους το σκληρό ανταγωνισμό.

Συντονισμένα και ανεξέλεγκτα

«Υπό τη σκέψη νομιμοφανών επιχειρήσεων» τα δύο κυκλώματα δρούσαν ανεξέλεγκτα, όπως δείχνει η έρευνα των αρχών αφού είχαν καταφέρει να ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» του νόμου που ούτως ή άλλως τους του εξασφάλιζε ένα προνομιούχο «ασαφές και θολό».

Η δομή και των δύο κυκλωμάτων ήταν «αριστουργηματικά οργανωμένη», με αρχηγούς και μέλη που είχαν διακριτούς ρόλους. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής ο οποίος έμπαινε στα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων από την τηλεόραση, όπως σημειώνεται στη δικογραφία, ήταν ένας από τους αρχηγούς ενώ συνήθως τα μέλη ήταν συγγενείς τους, άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους..

«Οι διευθύνοντες ήταν ευφυή και χαρισματικά άτομα» σύμφωνα με την αστυνομία η οποία …αναγνωρίζει στον γνωστό ενεχυροδανειστή γνώσεις και ικανότητα μάρκετινγκ. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής που αποκαλείται «χοντρός» στις τηλεφωνικές συνομιλίες, φέρεται ότι κινούσε τα νήματα και για 88 υποκαταστήματα που διατηρούσε σε όλη τη χώρα τα οποία λειτουργούσαν ως «βιτρίνα». ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τηλεφωνικές συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία έχει το προσωνύμιο «χοντρός» φέρεται να κινεί τα νήματα και να χειρίζεται εξ ολοκλήρου το marketing των 88 καταστημάτων του που λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» για την εγκληματική οργάνωση.

Μάλιστα, ξόδευε μεγάλα ποσά για τηλεοπτικές διαφημίσεις σε σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας στις οποίες εμφανιζόταν ο ίδιος για να πείθει τον κόσμο πως τα ενεχυροδανειστήρια που διατηρούσε αποδεικνύουν πως είναι η εταιρεία ήταν η «ηγέτιδα δύναμη» στο χώρο. Σκόπευε μάλιστα να επεκταθεί ακόμη και στοLas Vegas.

«Βιτρίνα», πισίνες και αγαθοεργίες

Σύμφωνα με τις αρχές, η χλιδάτη ζωή που έκανε ο ενεχυροδανειστής απολαμβάνοντας το μπάνιο του στην πισίνα της βίλας που είχε στην Ανάβυσσο, οδηγώντας πανάκριβα αυτοκίνητα και κάνοντας βόλτα με την, πρόσφατα ανακαινισμένη, θαλαμηγό του, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις διάπραξης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παράλληλα, όπως αναφέρει η δικογραφία, δεν έχανε την ευκαιρία να χτίζει το προφίλ του ως σοβαρός επιχειρηματίας και προχωρούσε ακόμη και σε αγαθοεργίες φροντίζοντας αυτές να λάβουν δημοσιότητα. Αξιοσημείωτη δε είναι η επίσκεψη του, το περασμένο καλοκαίρι, στη Μύκονο όπου φέρεται να αγόρασε από την Paris Hilton κοσμήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο ρόλος του στην οργάνωση φέρεται να ήταν τριπλός. Σύμφωνα με τις αρχές είχε αναλάβει την συγκάλυψη της δράσης των μελών της Οργάνωσης, μέσω των ενεχυροδανειστηρίων του, της τροφοδότησης της με «χρυσό» από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης «βιτρίνα» αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων.

Συμφωνίες αρχηγών για την τιμή του χρυσού

Κατά τις αρχές, οι δύο οργανώσεις λειτουργούσαν αυτοτελώς, πλην όμως η μία γνώριζε τη δράση της άλλης, ενώ τα αρχηγικά μέλη τους φέρονται να είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

«Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Τα χρήματα από την πώληση του εξαγόμενου χρυσού εμφανίζονται να «επέστρεφαν στην οργάνωση με ένα μοναδικής σύλληψης τέχνασμα», όπου χρησιμοποιούσαν Κινέζους εμπόρους ρούχων που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, έχοντας εταιρίες στο κέντρο της Αθήνας και οι οποίοι πραγματοποιούσαν αγορές στο εξωτερικό. Έτσι, φέρονται να εξανεμίζονταν τα εμπόδια μεταφοράς χρημάτων για τους κατηγορούμενους, ενώ για τους Κινέζους χονδρέμπορους «έσπαγαν» τα capital controls. Στο διαβιβαστικό ενδεικτικά περιγράφονται και τρόποι νομιμοποίησης του “βρώμικου χρήματος”, όπως:

  • Με την ανακαίνιση του σκάφους, ύψους 360.000 ευρώ, πρόθεση του διευθύνοντος και γνωστού ενεχυροδανειστή, ήταν η ενοικίαση του σκάφους σε τουρίστες με σκοπό την είσπραξη κερδών,
  • Με τη συμμετοχή άλλου κατηγορούμενου σε εταιρία εμπορίας ρολογιών, με κεφάλαιο 500.000 ευρώ, θα εμφανιζόταν, κατά την αστυνομία, νόμιμο κέρδος.
  • Με την κλασσική μέθοδο των κερδισμένων δελτίων

Οι διάλογοι που “έκαψαν” το κύκλωμα

Συζητήσεις για χρήματα, γραμμάρια χρυσού και για τη θαλαμηγό που φαίνεται να απασχολούσε ιδιαίτερα τον βασικό κατηγορούμενο και γνωστό ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίων, καταγράφονται στις δεκάδες συνομιλίες που υπάρχουν μέσα στη δικογραφία.

Ειδικά στο διαβιβαστικό της αστυνομίας περιλαμβάνονται δεκάδες αποσπάσματα από τις άρσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών κατηγορουμένων. Σε αυτές, εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να μιλούσαν για χρήματα, παραδόσεις και παραλαβές αντικειμένων και άλλα ζητήματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικοί:

Μ.Ρ: Τώρα τέλειωσα δεν έχει τίποτα άλλο και πάλι τζάμπα μου ρθε! 360 χιλιάρικα πήγε περίπου με τις ανακαινίσεις. Μαζί με τις ανακαινίσεις σου λέω. Δεν είναι λεφτά αυτά δεν είναι λεφτά για αυτό το σκάφος Μ.Κ: Μα να σου πω κάτι και να θες να το πουλήσεις να πάρεις κάτι καλύτερο θα πάρεις το διπλάσιο Μ. Ρ: Όχι αλλά δεν βρίσκεις τέτοιο πράγμα με 7 κατοστάρικα δεν βρίσκεις, μαζί είδαμε 10 σκάφη Μ.Κ: μαζί είδανε δεν θυμάσαι κάτι σούργελα και μας λέγανε 500 ευρώ, εεε 500 χιλιάρικα και 600 χιλιάρικα και ήταν σούργελα που θελαν άλλα 200…

Α.Δ: Να σου πω τώρα κάτι. Μου είπα ο Μ… αν γίνεται να μας δώσεις τρία χιλιάρικα και από αύριο όλα τα πράγματα σ’ εσένα κι να σου δίνουμε και ένα χιλιάρικο την ημέρα. Αν υπάρχουν καταρχήν Α.Ι: Να σε πάρω σε δυο λεπτά γιατί… Α.Δ: Θα έρχονται τα πράγματα πάνω…

Τ.Μ: Πόσα Γραμμάρια είναι ο Λαλαούνης; Α.Ι: Δεν ξέρω Τ.Μ: Καλά. Ζύγισε το και πες μου Α.Ι: Εντάξει

Π.Ε: Και τί σου είπε για το δυο δαχτυλίδια ότι είναι δεκατεσσάρια Π.Η: Ότι είναι δεκατεσσάρι και εάν κλείσουμε να πάνε να το ξύσουμε Π.Ε: πως το είδε ότι είναι δεκατεσσαρι; Με το μάτι; Π.Η: όχι με τα χημικά, αλλά γιατί να το ξύσουμε δεν καταλαβαίνω Π.Ε: Το ξύσιμο στη δουλειά τη δικιά μας σημαίνει το βάζουμε πάνω στην πέτρα και το ξύνουμε με τα χημικά. Κάπου πρέπει να το έχασε η Δ.., εκεί πρέπει να έγινε η παρεξήγηση. Με την ξαδέλφη πως θα το κάνουμε τώρα; Π.Η: θα πούμε είπε ο Μ… να περιμένει και αυτά μες στο πρόγραμμα είναι. Θες να τα δώσω στον Ισ…; πόσα γραμμάρια ήταν αυτά ρε φίλε; Π.Ε: Εγώ της είπα 215 ευρώ έβγαινε δια 16 και θα βγουν ακριβώς τα γραμμάρια Π.Η: εσύ στον Ι.. θα τα έδινες; Π.Ε: θα τα δώσω ναι, τα έχω στο σπίτι δεν μπορώ να τα κάνω κάτι Π.Η: Θα του πω να τα πάρει ότι συνεννοήθηκα μαζί σου να δώσει 215 και τελείωσε

Θ. Αθ: Τι θα στείλω εγώ; Στον έναν στον άλλο πόσο; Θ.Α: Πόσα έχεις; Θ. Αθ: Είναι γύρω στα… είναι 7 κομμάτια, 7 παλέτες γύρω στα 8 βρόμικο Θ.Α: Ε, στείλε Θ. Αθ: Τα μισά και μισά Θ.Α: Τέσσερα και τέσσερα, του ενός να βγει πιο βαρύ, να βγει πέντε και. Εντάξει; Θ.Αθ: Του Βόλτα; Θ.Α: Ναι

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ