Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη: Ολόκληρο το πόρισμα Πεπόνη που αρχειοθέτησε τις καταγγελίες Αγγελή για τη Novartis (πριν ξανανοίξει η έρευνα)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Ολόκληρο το πόρισμα Πεπόνη που αρχειοθέτησε τις καταγγελίες Αγγελή για τη Novartis (πριν ξανανοίξει η έρευνα)

Το πεντασέλιδο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γρ. Πεπόνη , για τις καταγγελίες Αγγελή που τέθηκαν στο αρχείο, αποκαλύπτει το dikastiko.gr  συνεχίζοντας τα ρεπορτάζ που οδηγούν βήμα- βήμα στην σημερινή προανακριτική με καταγγελίες για «σκευωρία» που εξυφάνθηκε με πρωταγωνιστή, όπως καταγγέλλεται, τον Δημ. Παπαγγελόπουλο. Η αρχειοθέτηση των καταγγελιών Αγγελή προκαλεί προφανώς αίσθηση , όχι βέβαια γιατί δεν κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία για την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όσο για το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά( εν ολίγοις δεν έγινε καμία έρευνα) για όσα καταγγέλλει ο κ.Αγγελής περί προσπάθειας «αρον- άρον δίωξης σε βάρος πολιτικών προσώπων» σε σαφή πολιτική  στόχευση σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Αυτό πρακτικά σημαίνει δυο πράγματα:

-Είτε ο κ. Πεπόνης δεν είχε τέτοια εντολή από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου , δηλαδή να διερευνήσει περαιτέρω και όσα κατήγγειλε συμπληρωματικά στις 21 Φεβρουαρίου 2019

-Είτε ο ίδιος αγνόησε τα όσα φοβερά και τρομερά κατήγγειλε ο συνάδελφός του αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Για την ιστορία να αναφερθεί πως βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου 2019. Δηλαδή 4 μήνες πριν, με βάση αυτές τις καταγγελίες, ξεκινήσει η έρευνα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Ευαγ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη.

Η απάντηση του κ.Πεπονη

Το μυστήριο όμως της μη έρευνας εκ μέρους του λύνει ο ίδιος ο αντεισαγγελέας Πεπόνης, ο οποίος στο τέλος του πορίσματός του αναφέρει χαρακτηριστικά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Αναφέρομεν ότι , ως ενεργούντες επί τη βάση της παραγγελίας σας και μόνον, δεν επεκταθήκαμε στην έρευνα ετέρων ζητημάτων, θιγομένων με την προς ημάς, από 21/2/2019 , συμπληρωματική εμπιστευτική αναφορά του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή, της οποίας, επισυναπτόμενης στην παρούσα, θα λάβετε γνώση(σ.σ η κα Ξένη Δημητρίου δηλαδή).

Η αρχειοθέτηση

Στις 2 Μαρτίου 2019 λοιπόν έγινε γνωστό πως μπήκε στο αρχείο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η πειθαρχική έρευνα σε βάρος της επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων συναδέλφων της Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη την οποία διενεργούσε ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γρηγόρης Πεπόνης. Η πειθαρχική έρευνα είχε στηριχθεί στις αναφορές του Γιάννη Αγγελή στις οποίες μεταξύ άλλων ζητούσε να διερευνηθεί ως είχε διαρρεύσει στον Τύπο το περιεχόμενο (διαστρεβλωμένο κατά τον ίδιο) της συνάντησης των Ελλήνων εισαγγελέων με αξιωματούχους του FBI τον Δεκέμβριο του 2018 στη Βιέννη. Εκεί φέρεται να υπήρξε αντιμαχία σχετικά με την πρόθεση των Αμερικανών να δώσουν στοιχεία για έναν λογαριασμό Έλληνα πρώην υπουργού. Παράλληλα στην πρώτη αναφορά του (η οποία και ελήφθη υπόψη στην έρευνα και όχι η δεύτερη που καταγγέλλει σημεία και τέρατα) έκανε λόγο για εκκρεμότητες δικογραφιών στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς από το 2013!

Το πόρισμα

Σύμφωνα με το πεντασέλιδο πόρισμα που υποβλήθηκε από τον αντεισαγγελέα Πεπόνη στις 28/2/19 και εγκρίθηκε αμέσως μετά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου:

Για τη διαρροή στον Τύπο δεν αποκλείει αυτή να έγινε ακόμα και από τους Αμερικανούς συμμετέχοντες: «Ι) Επρόκειτο για πολυπρόσωπη (8 τον αριθμόν οι συμμετέχοντες) υπηρεσιακής φύσεως συνάντηση , γνωστή και δη όλως ευλόγως, ως εκ της υπηρεσιακής της φύσεως , εκ των προτέρων και εις έτερα υπηρεσιακά πρόσωπα των αρμοδίως εμπλεκόμενων υπηρεσιών , των Αμερικανών τοιούτων μη αποκλειομένων, ορθολογικώς

ΙΙ) Περί των συζητηθέντων κατ΄αυτήν (συνάντηση) και των αποτελεσμάτων της υπήρξεν , αρμοδίως ενημέρωση, μετά την επάνοδο των μελών των συναντηθεισών αποστολών στις χώρες τους- έδρες τους (της ημετέρας στην Αθήνα), ευλόγως μη εξαιρουμένων τούτου των εκπροσώπων των ΗΠΑ.

Για τη μη υποβολή των πινάκων εξέλιξης των δικογραφιών: «Παρέλκει βεβαίως να τονισθεί ότι, υπό συνθήκες γραμματειακής αποψιλώσεως , σε μια τοσούτον βεβαρημένη υπηρεσία ως η υπηρεσία του Εισαγγελέως Διαφθοράς, η ορθολογική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μοιραίως οδηγεί στη μη προταξη της εμπρόθεσμου υποβολής των πινάκων τους είδους, για τους οποίους γίνεται λόγος».

-Για καθυστερήσεις σε δικογραφία από το 2013: «..αδυνατούμεν να διατυπώσωμεν βασίμως θέση περι υπάρξεως αδικαιολογήτου ή μη εκκρεμότητας της περι ης υπηρεσίας , πολλω δε μάλλον από της συστάσεως της (2013) και εντεύθεν… Ούτε οι κατά καιρούς επόπτες αυτής έχουν συντάξει σχετικές αναφορές περί αδικαιολογήτου, κατά τα ανωτέρω, καθυστερήσεις, όπερ και θα έπρατταν, ως αναγόμενο στα καθήκοντά τους, σε αντίθετη περίπτωση. Εν πάση όμως περιπτώσει και ως προς τους ελεγχόμενους Εισαγγελικούς λειτουργούς , που ανέλαβαν τα συγκεκριμένα, υπο την κα Τουλουπάκη, καθήκοντα μέσα Απριλίου 2017, δεν συνάμεθα να υποστηρίξωμεν, αδικαιολόγητον, μέχρι στιγμής , καθυστέρηση, την οποία και αρνούνται με τις παρασχεθείσεις εξηγήσεις τους».

Στην κατακλειδα της αναφοράς του ο κ.Πεπόνης μεταφέρει και τις καταγγελίες της κας Τουλουπάκη πως ο κ.Αγγελής εν τη απουσία της πήρε αρχεία δικογραφιών σε στικάκι από το γραφείο της: «….Φέρονται έτσι , όλα τα αυστηρώς απόρρητα υπηρεσιακά Αρχεία της υπηρεσίας του Εισαγγελέως Διαφθοράς να ευρίσκονται – υπάρχουν και εκτός του φυσικού χώρου της κυρίως δικαιούμενης να κατέχει αυτά και παρέχουσης εχέγγυα  ασφαλούς φυλάξεως υπηρεσίας, με ότι αυτό, ενδεχομένως και εν δυνάμει, σημαίνει και  συνεπάγεται για την Υπηρεσία, πέραν και ανεξαρτήτως , μη αμφισβητούμενων άλλωστε καλών προθέσεων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ