Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ζήτησαν το άνοιγμα ανύπαρκτων (!) λογαριασμών του Φρουζή στην Ελβετία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ζήτησαν το άνοιγμα ανύπαρκτων (!) λογαριασμών του Φρουζή στην Ελβετία

Το άνοιγμα δύο ανύπαρκτων λογαριασμών του Κων/νου Φρουζή, πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis και εκ των κεντρικών προσώπων στην δικαστική διερεύνηση της φαρμακοβιομηχανίας, ζήτησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον Νοέμβριο του 2017.

Όπως αποκαλύπτεται, οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί αποτυπώθηκαν επισήμως στο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις Ελβετικές Αρχές. Αποδείχτηκε όμως από τις απαντήσεις ότι οι λογαριασμοί ήταν ανύπαρκτοι, γεννώντας προφανώς ερωτηματικά για την αξιοπιστία αυτών που τους εισέφεραν ως στοιχεία στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Αντίθετα, οι ελληνικές αρχές… πέτυχαν με ακρίβεια τον τρίτο λογαριασμό που ζήτησαν ανοίξει, ο οποίος ανήκει στον κ. Φρουζή και όπως απάντησαν οι Ελβετοί έχει τροφοδοτηθεί νομίμως από ελληνικούς, ελεγμένους, λογαριασμούς μισθοδοσίας του.

Το αίτημα

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε τον Νοέμβριο του 2017 από τις ελβετικές δικαστικές αρχές το άνοιγμα και την δέσμευση τριών λογαριασμών του Κ. Φρουζή  σε τρεις διαφορετικές ελβετικές τράπεζες, στους οποίους -κατά την Εισαγγελία – φέρεται να έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα προερχόμενο από δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.
  • Από την έρευνα που διεξήχθη από την ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία προέκυψε ότι μόνο ένας λογαριασμός εκ των τριών αντιστοιχούσε στον κ. Φρουζή, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι κοινός με τα 2 παιδιά του. Σύμφωνα μάλιστα με τον δικηγόρο Ηλία Μπίσια που τον εκπροσώπησε στην Ελβετία και μίλησε πρόσφατα στην ΕΡΤ, «οι υπόλοιποι δύο λογαριασμοί που αναφέρονται στο αίτημα συνδρομής απεδείχθη ότι είναι ανύπαρκτοι. Περαιτέρω, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω μοναδικός λογαριασμός που εντοπίστηκε στην Ελβετία δεν εμφανίζει καμία απολύτως ύποπτη συναλλαγή σχετιζόμενη με την υπό έρευνα υπόθεση. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός έχει τροφοδοτηθεί αποκλειστικά από ελληνικούς προσωπικούς λογαριασμούς με φορολογημένα χρήματα του κ. Φρουζή. Οι εν λόγω ελληνικοί λογαριασμοί ερευνήθηκαν εξονυχιστικά το 2017 από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές χωρίς να εντοπιστούν ίχνη διακίνησης χρήματος από παράνομες δραστηριότητες».

Συναίνεσε

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κ. Φρουζής συναίνεσε από την πρώτη στιγμή ανέκκλητα στη διαδικασία ανοίγματος του λογαριασμού του στην Ελβετία, συνεργαζόμενος με την ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και με την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπός του αναφέρει δε, πως παρέδωσε  στις ελληνικές αρχές τον Μάιο του 2018 το σύνολό των κινήσεων του ελεγχόμενου λογαριασμού του και έδωσε όλες τις αναγκαίες εξηγήσεις που του ζητήθηκαν για την νόμιμη προέλευση των χρημάτων του.

Δεν έκανε έρευνα

Η ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν διενήργησε (ούτε διενεργεί επί του παρόντος) προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Novartis -ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις- κρίνοντας προφανώς ότι από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων στην ελβετική επικράτεια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ