Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Στο μικροσκόπιο των “φοροράμπο” 4000 δικογραφίες φοροδιαφυγής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο μικροσκόπιο των “φοροράμπο” 4000 δικογραφίες φοροδιαφυγής

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για 4000 δικογραφίες οι οποίες πήγαιναν πέρα-δώθε, από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ και λίμναζαν, χωρίς έλεγχο, εν αναμονή της σύστασης του σώματος των ράμπο.

Η νέα υπηρεσία έχει επιτέλους πάρει σάρκα και οστά, και έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους τις επίμαχες δικογραφίες φορολογικού αντικειμένου, δίνοντας προτεραιότητα σε όσες κινδυνεύουν να υποπέσουν σε παραγραφή.

Οι νέοι «ράμπο» σήκωσαν τα μανίκια και… ξεσκονίζουν φακέλους

Τριανταπέντε Ράμπο χειρίζονται μέχρι ώρας τους καυτούς φακέλλους, ωστόσο σύμφωνα με τον νόμο, οι θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν είναι 135. Το σώμα ονομάζεται Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος και από τα χέρια του θα περνούν όλες οι παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος, κ.α

Ο νέος νόμος προβλέπει πως οι «φοροράμπο» κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα έχουν την ιδιότητα των ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων, θα προβαίνουν στη διενέργεια ανακριτικών πράξεων και θα διενεργούν έρευνες επί φορολογικών δεδομένων, ωστόσο τον τελικό λόγο για το εάν πράγματι διαπράχθηκε το αδίκημα της φοροδιαφυγής θα τον έχει και πάλι η ΑΑΔΕ. Η τελευταία θα είναι ο αποδέκτης των πορισμάτων των ράμπο και θα αποφασίζει για την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου.

Τον «σκόπελο» της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έβαζε «φρένο» σε αναδρομικούς φορο-ελέγχους πέραν της 5ετίας, φαίνεται πως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν οι ράμπο της νέας Διεύθυνσης, καθώς σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές υπάρχουν οικονομικές χρήσεις που εάν ελεγχθούν γρήγορα δεν υπόκεινται σε παραγραφή. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την επιπλέον 5ετία που δίνει ο νόμος, στην περίπτωση που έχουν βρεθεί στοιχεία από το εξωτερικό.

Οι δυνατότητες των Ράμπο

  • Έρευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του ελεγχόμενου καθώς και έρευνες άλλων χώρων εκτός επαγγελματικής απασχόλησης του ελεγχόμενου, όταν υπάρχουν στοιχεία ή βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση οικονομικών παραβάσεων, μετά από συναίνεση του ελεγχόμενου ή προηγούμενη άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα.
  • Συλλήψεις και ανακρίσεις προσώπων και έρευνες μεταφορικών μέσων, αγαθών, καταστημάτων, αποθηκών, οικιών και λοιπών χώρων, καθώς και στη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων.
  • Κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.
  • Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ή σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ