Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αργία η Μεγάλη Παρασκευή για όλους τους εργαζόμενους, σε όποιον θεό και να πιστεύουν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αργία η Μεγάλη Παρασκευή για όλους τους εργαζόμενους, σε όποιον θεό και να πιστεύουν

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως θρησκείας. Αυτό έκρινε  το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου προσέφυγε Αυστριακός μισθωτός καθώς στη χώρα του η συγκεκριμένη ημέρα πληρώνεται ως αργία  μόνο στα μέλη της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας και της Μεταρρυθμισμένης Ευαγγελικής Εκκλησίας, της Παλαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Μεθοδιστών.

Το Δικαστήριο  αποφάνθηκε  ότι  η αντιμετώπιση αυτή αποτελεί διάκριση λόγω θρησκείας που απαγορεύει το δίκαιο της Ένωσης και ότι όσο η Αυστρία δεν τροποποιεί τη νομοθεσία της ώστε να αποκατασταθεί η ίση μεταχείριση, οι ιδιώτες εργοδότες έχουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την υποχρέωση να αναγνωρίζουν και για τους λοιπούς εργαζομένους τους τη Μεγάλη Παρασκευή ως αμειβόμενη ημέρα αργίας.

Ιστορικό της υπόθεσης

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Markus Achatzi, μισθωτός εργαζόμενος της Cresco Investigation, η οποία είναι εταιρία ιδιωτικών ερευνών. Ο προσφεύγων  δεν είναι μέλος καμίας από τις ως άνω Εκκλησίες. Όπως υποστήριξε, στερήθηκε, λόγω διάκρισης εις βάρος του, την πρόσθετη αμοιβή για την εργασία που παρείχε κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015, και ως εκ τούτου ζητούσε από τον εργοδότη του να του την καταβάλει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της  Αυστρίας που επιλήφθηκε της διαφοράς, ζήτησε από το ΔΕΕ να διευκρινίσει αν η επίμαχη ρύθμιση συνάδει προς την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω θρησκείας, την οποία προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης.

Το σκεπτικό

Το  Δικαστήριο εξετάζοντας την υπόθεση αποφάνθηκε  ότι εισάγει άμεση διάκριση λόγω θρησκείας  η εθνική νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει, αφενός, ότι η Μεγάλη Παρασκευή είναι αργία μόνο για τους εργαζομένους που είναι μέλη ορισμένων χριστιανικών Εκκλησιών και, αφετέρου, ότι μόνο οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται πρόσθετη αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία, εφόσον απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή. Κατά το ΔΕΕ, η εν λόγω εθνική νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε ως αναγκαίο μέτρο για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών άλλων ούτε ως ειδικό μέτρο με σκοπό την αντιστάθμιση μειονεκτημάτων για λόγους θρησκείας.

Πηγή: Lawpost

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ