Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση – σταθμός για το άσυλο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση – σταθμός για το άσυλο Pixabay

Απόφαση – σταθμός  από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το οποίο απεφάνθη ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να μεταφερθούν σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Όπως επεσήμανε το Δικαστήριο στην ανακοίνωση του, αυτό ενδέχεται να ισχύει σε περιπτώσεις «ακραίας φτώχειας», εξαιτίας των οποίων ο αιτών άσυλο θα στερηθεί βασικές του ανάγκες, όπως η τροφή, η υγιεινή και η στέγαση.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έλαβε την απόφαση αυτή αφού εξέτασε μεταξύ άλλων την υπόθεση ενός πρόσφυγα από τη Γκάμπια, ο οποίος αρχικά έφτασε στην Ιταλία, αλλά στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία, όπου υπέβαλε αίτηση για την παροχή ασύλου. Όταν οι γερμανικές αρχές του ζήτησαν να επιστρέψει στην Ιταλία, προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να παραμείνει στη χώρα με την αιτιολογία ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ιταλία δεν είναι ικανοποιητικές.

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ιταλία είναι χειρότερες σε σχέση με αυτές στη Γερμανία, αυτό δεν είναι αρκετό για να γίνει δεκτή η προσφυγή του, εκτίμησε το Δικαστήριο, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα εισόδου θα πρέπει να ισοδυναμούν με ακραία φτώχεια για να αποφευχθεί η επιστροφή ενός αιτούντα άσυλο σε αυτή.

Διάσωση

Στο μεταξύ τη Δευτέρα, πλοίο ιταλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης διέσωσε 49 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης, οι οποίοι βρίσκονταν σε φουσκωτό που βυθιζόταν. Η νέα διάσωση ώθησε τη Ρώμη να απευθύνει – δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι – νέα προειδοποίηση προς όλα τα ιδιωτικά πλοία που σώζουν μετανάστες, ότι θα εμποδίσει την πρόσβαση τους στα Ιταλικά λιμάνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ