Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη δασκάλας που χαρακτήρισε τον Μωάμεθ «παιδεραστή»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη δασκάλας που χαρακτήρισε τον Μωάμεθ «παιδεραστή»

Την ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα τρίτων αναφορικά με την προστασία των θρησκευτικών αισθημάτων και τη διατήρηση της θρησκευτικής ειρηνικής στην κοινωνία, εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, καθώς αφορούσε ενημερωτικά σεμινάρια για το ισλάμ, στα οποία η διοργανώτρια -δασκάλα στο επάγγελμα- χαρακτήρισε τον Μωάμεθ ως παιδεραστή, λόγω του γάμου του με την εξάχρονη Aisha.

Το δικαστήριο με ένα αναλυτικό σκεπτικό επέβαλε πρόστιμο για υποκίνηση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

«Παιδεραστής»

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις δεν είχαν γίνει με αντικειμενικό τρόπο, και δεν συνέβαλαν στο δημόσιο διάλογο (όπως ο γάμος ανηλίκων), αλλά αντιθέτως ειπώθηκαν με σκοπό να αποδείξουν ότι ο Μωάμεθ δεν ήταν άξιος λατρείας. Πρόκειται, έκρινε το δικαστήριο, για αναφορά υποκειμενικών αξιολογικών κρίσεων για τον Μωάμεθ σχετικά με τη γενική σεξουαλική του προτίμηση, χωρίς ενημέρωση του κοινού για το ιστορικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό και δεν εντόπισε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά την καταδίκη 47χρονης δασκάλας από την Αυστρία για αποτροπιασμό των θρησκευτικών δογμάτων από τα Αυστριακά Δικαστήρια. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2009, πραγματοποίησε δύο σεμινάρια με τίτλο «Βασικές πληροφορίες για το Ισλάμ», στην οποία αναφέρθηκε στον γάμο μεταξύ του Προφήτη Μωάμεθ και της εξάχρονης Aisha, γάμος ο οποίος ολοκληρώθηκε όταν η τελευταία ήταν εννιά ετών. Η προσφεύγουσα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι στον Μωάμεθ «άρεσε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά» και «…» Ένας 56χρονος και μία εξάχρονη; …Πώς να το ονομάσει κανείς, αν όχι παιδεραστία; ».

Στις 15 Φεβρουαρίου 2011, το Περιφερειακό Ποινικό Δικαστήριο της Βιέννης διαπίστωσε ότι αυτές οι δηλώσεις μεταδίδουν το μήνυμα ότι ο Μωάμεθ είχε παιδόφιλες τάσεις και την καταδίκασε για προσβολή θρησκευτικού δόγματος. Καταδικάστηκε στην καταβολή πρόστιμου ύψους 480 ευρώ, άσκησε έφεση, αλλά το Εφετείο της Βιέννης επιβεβαίωσε την απόφαση τον Δεκέμβριο του 2011, επικυρώνοντας κατ’ ουσίαν τα πορίσματά του κατώτερου δικαστηρίου. Το αίτημα επανεκκίνησης της διαδικασίας απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου 2013 και εκείνη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση

Το δικαστήριο, όπως αναφέρει το  echrcaselaw.com έκρινε πως οι δηλώσεις του προσφεύγοντος ήταν πιθανό να προκαλέσουν δικαιολογημένη αγανάκτηση στους μουσουλμάνους. Επιπλέον, οι φερόμενες δηλώσεις δεν είχαν διατυπωθεί με ουδέτερο τρόπο, με στόχο να αποτελέσουν αντικειμενική συμβολή σε δημόσιο διάλογο σχετικά με τους γάμους ανηλίκων, αλλά μάλλον αποτελούσαν γενίκευση χωρίς πραγματική βάση.

Έτσι, θεωρώντας τις δηλώσεις ως υπερβαίνουσες τα επιτρεπτά όρια μιας αντικειμενικής συζήτησης και χαρακτηρίζοντάς τα ως μια καταχρηστική επίθεση στον προφήτη του Ισλάμ, που ήταν ικανή να προκαλέσει προκατάληψη και να θέσει σε κίνδυνο την θρησκευτική ειρήνη, τα εθνικά δικαστήρια είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα επίδικα πραγματικά περιστατικά περιείχαν στοιχεία υποκίνησης της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ