Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αλεξ. Ρισβάς: 3.700 άδειες διαμονής τύπου «χρυσής βίζας» έχουν φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στη χώρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλεξ. Ρισβάς: 3.700 άδειες διαμονής τύπου «χρυσής βίζας» έχουν φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στη χώρα

Τι είναι τελικά η αποκαλούμενη «χρυσή βίζα»; Τι έχει αποφέρει στην ελληνική οικονομία  από το 2014 οπότε και θεσπίστηκε νομοθετικά και κυρίως πέραν των προφανών ωφελημάτων , επέφερε και παθογένειες;

Η πρόσφατη υπόθεση , που είχε τεθεί υπό δικαστική διερεύνηση με καταγγελίες κατά του πρώην αντιπροέδρου της Jumpo  Ευαγ. Παπαευαγγέλου, για σπάσιμο των capital controls της Κίνας και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», προφανώς επέφερε ένα κύμα δυσφήμισης του νομοθετήματος, το οποίο όμως έχει , σύμφωνα με τους ειδικούς, ήδη επιφέρει πολλά και θετικά δείγματα.

Το dikastiko.gr απευθύνθηκε στη δικηγορική εταιρεία ΡΙΣΒΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ η οποία εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, και στην παροχή νομικών υπηρεσιών σε πολίτες – επενδυτές εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, όσον αφορά την διαδικασία χορήγησης της «χρυσής βίζας» ή αλλιώς της «μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή» σε αυτούς και ζήτησε απαντήσεις.

Έτσι, ο  δικηγόρος Αλέξανδρος Ρισβάς (μέλος του Διεθνούς Επενδυτικού & Μεταναστευτικού Συμβουλίου που δραστηριοποιείται στον τομέα του Επενδυτικού-Μεταναστευτικού από το έτος ψήφισης του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης (άρθρο 20 του Ν. 4251/2014), απαντά :

  1. Tι είναι και τι περιλαμβάνει η νομοθετική πρόβλεψη (το 2014) της αποκαλούμενης «χρυσής βίζας»;

Η μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή, κατά κόσμον «χρυσή βίζα», είναι πενταετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης και χορηγείται σε μη ευρωπαίους πολίτες μέσω της αγοράς ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για άδεια διαμονής και όχι για διαβατήριο που χορηγούν τα προγράμματα άλλων χωρών της Ε.Ε.

  1. Τι έχει εισφέρει στην Ελληνική Οικονομία αλλά και γενικότερα , αυτή η νομοθετική πρόβλεψη;

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν χορηγηθεί σε πολίτες εκτός Ε.Ε. περί τις 3.700 άδειες διαμονής τύπου «χρυσής βίζας» και έχουν εισρεύσει στη χώρα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να τονίσουμε ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς από το Ελληνικό πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» επωφελούνται πολλοί επαγγελματίες όπως κτηματομεσίτες, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.α.

  1. Γιατί η Διεθνής Διαφάνεια ανέφερε πρόσφατα ότι  “οι πύλες της Ευρώπης είναι ανοιχτές στο έγκλημα και τη διαφθορά, με δεδομένη τη χαλαρότητα, την έλλειψη διαφάνειας και την κακοδιαχείριση σε προγράμματα “Golden Visa”;

Πρόκειται για μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε χώρες κράτη-μέλη (Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μάλτα), τα προγράμματα των οποίων παραχωρούν υπηκοότητα (citizenship by investment) και δίνουν διαβατήρια σε πολίτες τρίτων χωρών με όχι και τόσο αυστηρά κριτήρια.

Στη μελέτη αυτή προτείνονται πολλά μέτρα αυστηροποίησης των ελέγχων της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες κ.α. ενώ υπογραμμίζεται επίσης ο ορατός κίνδυνος υποτίμησης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Η Ελλάδα δεν προσφέρει εργασία και δεν παραχωρεί υπηκοότητα μέσω του προγράμματός της. Δύναται, όμως, κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων μετά την αρχική χορήγηση των 5 ετών, να αιτηθεί για άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντα, αλλά για να την αποκτήσει, θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι σχετικές, με την εν λόγω άδεια διαμονής, προϋποθέσεις (άρθρο 89, παρ.1 του ν.4251/2014, δηλαδή επαρκής πόροι, ασφάλιση ασθενείας, όροι ένταξης κλπ) και εφόσον ελεγχθούν και τα διαστήματα απουσίας από τη χώρα (άρθρο 89 παρ.3 του ν.4251/2014).

Ακολούθως, εάν ο πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει άδεια διαμονής ως επί μακρόν διαμένων, δύναται να αιτηθεί την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

  1. Ποιες άλλες χώρες εφαρμόζουν τέτοια νομοθετήματα και με πόση επιτυχία;

Από τις αρχές τις δεκαετίας που διανύουμε  είμαστε μάρτυρες σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, αβεβαιότητας και μετακίνησης πληθυσμού ειδικότερα από την Ασία προς την Δύση.

Τα διαθέσιμα Μεταναστευτικά προγράμματα της Ευρώπης έχουν εδώ και χρόνια προσελκύσει πολίτες-επενδυτές από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και άλλες τρίτες χώρες.

Σημαντική επιτυχία, μέχρι σήμερα, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε που προσφέρουν την άδεια διαμονής μέσω επενδύσεων έχουν καταγράψει τα προγράμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με το Ελληνικό πρόγραμμα όμως, να είναι το πλέον ανταγωνιστικό, με ραγδαία αύξηση της ζήτησής του και να κατατάσσεται μέσα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Τέτοιου είδους προγράμματα «χρυσής βίζας» προσφέρουν και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, η Αυστραλία κ.α.

  1. Πρόσφατη υπόθεση που ερευνάται ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» έχει επηρεάσει  τα αποτελέσματα που φέρνει το συγκεκριμένο μέτρο;

Η πρόσφατη υπόθεση με τα POS που «έσπασαν» τα capital controls της Κίνας είναι σίγουρα ένα σοβαρό πλήγμα τόσο για την αξιοπιστία του εσωτερικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών όσο και για το Ελληνικό πρόγραμμα της «χρυσής βίζας». Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα φαίνεται να μην έχει επηρεάσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες-επενδυτές και δεν έχει διαπιστωθεί κάποια μείωση των αιτήσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ