Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Θοδωρής Κοτονιάς: «Οι σκέψεις μας είναι σαν ένα μαχαίρι…»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θοδωρής Κοτονιάς: «Οι σκέψεις μας είναι σαν ένα μαχαίρι…»

 Ο Θοδωρής Κοτονιάς, είναι η ήρεμη δύναμη της ελληνικής μουσικής σκηνής.  Οι μουσικές του, αγκαλιάζουν το παραδοσιακό με ύφος ροκ αλλά ενίοτε και εθνικ.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σταμούλη*

 Οι στίχοι του με στοιχεία ποιητικής φαντασίας συνδέονται με αισθήματα αλλά και με εικόνες του κόσμου, προσφέροντάς μας έτσι μία απολαυστική αισθητική εμπειρία.  Το dikastiko.gr τον συνάντησε και άκουσε τις ξεχωριστές του απόψεις.

 “Μαχαίραν έδωκες μαχαίραν θα λάβεις”.  Ποιο είναι το μήνυμα της ρήσης του Χριστού;

Οι σκέψεις μας  και οι πράξεις μας …καλές και κακές, είναι σαν ένα μαχαίρι που πετάμε κατακόρυφα, ψηλά προς τα επάνω.  Σύντομα λόγω του νόμου της βαρύτητας, θα επιστρέψει στο κεφάλι μας.  Νόμος της φύσης.   

 Ένας νέος καλλιτέχνης τι πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη;

Τον «Τελευταίο πειρασμό», για τον τρόπο που αυτός ο άνθρωπος «ταξίδεψε» μέσα του και έξω, για να «συναντήσει» αυτό για το οποίο διψούσε περισσότερο, το πρόσωπο του Θεού.  Ήταν τόσο ελεύθερος και ειλικρινής που οι «φαρισαίοι»  στο τέλος τον αφόρισαν .  

 Tα κλειδιά”, η μεγάλη σας επιτυχία, αναφέρεται σε μία “άτιμη καρδιά”.  Εχει ο καλλιτέχνης ανάγκη τραυματικών εμπειριών, προκειμένου να δημιουργήσει;

Έχει δεν έχει ανάγκη τραυματικών εμπειριών θα τις ζήσει όπως όλοι μας.  Αυτό που έχει σημασία  είναι, αν θα μπορέσει μέσα στο σκοτάδι του πόνου, να ακούσει τη μελωδία που θα τον ελευθερώσει από αυτό.  Τότε ίσως το μουσικό αφήγημα γίνει ιαματικό και για άλλους. 

 Δώστε μας τον ορισμό του ευφυούς ανθρώπου.

Αυτός που δεν είναι κατειλημμένος από φόβους και μπορεί να ανθίσταται στην ύπνωση του δογματισμού και της μίμησης. Αυτός ο οποίος ανά πάσα στιγμή δρα σύμφωνα με την έμπνευσή του, και όχι με το άχρηστο απόθεμα των πληροφοριών, που συσσώρευσε αναγκαστικά από την «εκπαίδευση» του. 

 Ποιόν στίχο πρέπει να ακούσει ένας εκκολαπτόμενος φασίστας για να συνειδητοποιήσει την τραγικότητα της επιλογής του;

«Μες το βλέμμα της ένας τόσο δα ουρανός Αστράφτει συννεφιάζει αναδιπλώνεται Μα σαν πέφτει η νύχτα πλημυρίζει με φως Φεγγάρι Αυγουστιάτικο υψώνεται Και φέγγει από μέσα η φυλακή…»

Ν.Παπάζογλου, «Αύγουστος» Τρεις φορές τη μέρα πρωί μεσημέρι βράδυ!

Τι  μήνυμα μπορεί να του εμφυσήσει ο «Αύγουστος» κ. Κοτονιά;

Ότι η ποιητικότητα του έρωτα μπορεί να μας αλλάξει.

Πείτε μας ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε και ένα τραγούδι που πρέπει να ακούσουμε.

Βιβλίο: Jalaluddin Rumi, «Στον κήπο του αγαπημένου» Τραγούδι: Peter Hammill, “The Birds”

Ο Θοδωρής Κοτονιάς είναι συνθέτης και ερμηνευτής, με πλούσιο μουσικό έργο.  Ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα ερμηνεύσει μαζί με την Σοφία Παπάζογλου τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη και όχι μόνο .  Στη “Βαβέλ”, (Βασ. Σοφίας 87, Μαρούσι)

* Η Κέλλυ Σταμούλη είναι δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης στο ULB καθώς και τη Σχολή Θεάτρου Klein Akademie.Αν την γνωρίσετε θα νομίσετε ότι ήδη την ξέρετε χάρη στο έντονο επικοινωνιακό της ταλέντο!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ