Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Επιμένει ο Άρειος Πάγος (παρά τις αντιδράσεις) για τις διακοπές δικών με φυσική παρουσία δικαστών – Επικαλείται τον ΚΠΔ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιμένει ο Άρειος Πάγος (παρά τις αντιδράσεις) για τις διακοπές δικών με φυσική παρουσία δικαστών – Επικαλείται τον ΚΠΔ

Επιμένει στην δια ζώσης χορήγηση της τυπικής ημερομηνίας διακοπής δικών, ο Αρειος Πάγος, με νεότερη ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά τις αντιδράσεις των δικαστών και την εκπεφρασμένη βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης( μέσω της ΚΥΑ).

Κι αυτό παρά την ερμηνεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καταγράφει τη βούληση του νομοθέτη και για το θέμα της διακοπής δικών: Η διακοπή να δίδεται μέσω τηλεδιάσκεψης (όπως δίνει το δικαίωμα η ΚΥΑ) και να ανακοινώνεται από τον/την γραμματέα στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

Η ερμηνεία της ΚΥΑ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των δικαστών καθώς ο Άρειος Πάγος περιέβαλε με «υποχρεωτικότητα» την παρουσία των δικαστών στα ακροατήρια , για το τυπικό σκέλος της εκχώρησης μιας νέας ημερομηνίας που υποχρεωτικά λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων (έως 27/4 πλέον) πάνε σε διακοπή συνεδρίασης.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Κι ενώ , σύμφωνα με πληροφορίες που κατέγραψε το dikastiko.gr, υπήρξε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αποσαφήνισε πως η βούληση του νομοθέτη είναι να διευκολύνονται οι δικαστές και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται η φυσική τους παρουσία (όπως στην τυπική εκχώρηση άλλης ημερομηνίας διακοπείσας δίκης) να αποφασίζουν με τηλεδιάσκεψη και να ανακοινώνεται η νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης από τη γραμματέα της έδρας μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Άρειος Πάγος επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση 2 μέρες μετά. Και σε αυτή , ενώ στην προηγούμενη δεν υπήρχε αναφορά στις διατάξεις του ΚΠΔ που αφορούν την «φυσική παρουσία των δικαστών» , στη νεότερη τη συμπεριέλαβε και αυτή, προφανώς για να καταδείξει πως δεν κάνει πίσω για «διακοπή δίκης μέσω τηλεδιάσκεψης» των δικαστών παρά την αναφορά της ΚΥΑ: «……διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, εφόσον είναι εφικτό καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία».

Υποχρεωτικότητα

Αντίθετα στην από 16/4 ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου βάζει «ρήτρα» υποχρεωτικότητας αναφέροντας πως «…..η διακοπή των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων αποφασίζεται από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο ανακοινώνει την απόφασή του σε δημόσια συνεδρίαση, όπως τούτο άλλωστε προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 329 παρ. 1,12 και 13 ΚΠΔ».

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 329 παρ. 1 αναφέρει πως «..η συζήτηση στο ακροατήριο, καθώς και η απαγγελία της απόφασης, γίνονται δημόσια σε όλα τα ποινικά δικαστήρια και επιτρέ­πεται στον καθένα να παρακολουθεί ανεμπόδιστα τις συν­εδριάσεις».

Η ανακοίνωση

Η υπ´ αριθ 936/16.4.2020 ανακοίνωση αναφορικά με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εργασιών των ποινικών δικαστηρίων από 11.4.2020 έως και 27.4.2020 έχει ως εξής:

“Σε συνέχεια των με αρ. πρωτ. 777/16-3-2020 και 862/31-3- 2020 ανακοινώσεων μας σας ενημερώνουμε , ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.24403/ 11-4-2020 (ΦΕΚ 1074 τ. Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας – Υγείας – Δικαιοσύνης αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των εργασιών των πολιτικών, ποινικών δικαστηρίων καθώς και των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων , από 11.4.2020 έως και 27.4.2020 για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 9.4.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID – 19.

Στο άρθρο τέταρτο παρ. 1στ’ και παρ. 6 της ανωτέρω απόφασης επισημαίνεται, ότι «διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, εφόσον είναι εφικτό καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία».

Η διακοπή των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων αποφασίζεται από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο ανακοινώνει την απόφασή του σε δημόσια συνεδρίαση, όπως τούτο άλλωστε προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 329 παρ. 1,12 και 13 ΚΠΔ.

Προς διευκόλυνση και μόνο, της ενημέρωσης των διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, που τυχόν απουσιάζουν κατά τη δημοσίευση της αποφάσεως , η κατά την παράγραφο 2 περ. ε ‘ και παράγραφο 3 διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου, γνωστοποιούνται από το γραμματέα της έδρας στο Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν. Κατά τα λοιπά ισχύουν, όσα αναφέρονται στις με αρ. πρωτ. 777/16-3-2020 και 862/31-3-2020 ανακοινώσεις μας”.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ