Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σωτηρία Αναστασοπούλου: Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την ανανέωση άδειας διαμονής για εργασία;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωτηρία Αναστασοπούλου: Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την ανανέωση άδειας διαμονής για εργασία;
  • Γράφει η Σωτηρία Αναστασοπούλου*

Ως «ενιαία άδεια» ορίζεται η άδεια διαμονής που εκδίδεται από τις Ελληνικές αρμόδιες αρχές με χρήση του ενιαίου τύπου που θεσπίζεται στον Κανονισμό (ΕΚ αρ.1030/2002) του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002 και στην οποία αναγράφονται οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην αγορά εργασίας, βάσει της οποίας επιτρέπεται στον πολίτη τρίτης  χώρας να διαμένει νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια με σκοπό την εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 4251/2014 για την ανανέωση άδειας διαμονής επί εξαρτημένης εργασίας και παροχής υπηρεσιών – έργου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζει η Ελληνική Πολιτεία για την ανανέωση άδειας διαμονής για εργασία είναι τα ακόλουθα:

 Διάρκεια: 3 έτη

  1. Ακριβές φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων του διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου που καλύπτει το διάστημα ισχύος της τελευταίας άδειας διαμονής.
  2. Άδεια διαμονής
  3. Ηλεκτρονικό παράβολο 150 ευρώ (κωδ.παρ.2107)
  4. Εκτύπωση ασφαλιστικής ικανότητας δημοσίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ με προσκόμιση: Α.Μ.Α. – Α.Μ.Κ.Α. – Α.Φ.Μ.)
  5. Ελάχιστες ημέρες ασφάλισης ή ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, όπως αυτά καθορίζονται από την εκάστοτε Κ.Υ.Α.
  6. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της φορολογικής δήλωσης εφόσον είχε υποβληθεί φορολογική δήλωση το προηγούμενο έτος ή αντίγραφο υποβληθείσας φορολογικής δήλωσης εάν κατά το έτος υποβολής της αίτησης ανανέωσης της άδειας διαμονής υπεβλήθη για πρώτη φορά φορολογική δήλωση
  7. Δικαιολογητικά για την έκδοση της κάρτας: (α) Τέσσερις (4) πρόσφατες, έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου ( 40x60mm χωρίς πλαίσιο – υψηλής ανάλυσης – σε λευκό φόντο – ουδέτερη έκφραση κλπ.) καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG 2000. (β) Τέλος κόστους κάρτας αυτοτελούς εγγράφου 16 ευρώ (e-παράβολο/ κωδ.2119). (γ) Επίσημο δημόσιο έγγραφο της χώρας γέννησης ή προέλευσης επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο από το οποίο να προκύπτει σαφώς ο τόπος γέννησης. Στη μετάφραση θα πρέπει ο τόπος γέννησης να αναγράφεται ΚΑΙ με λατινικούς χαρακτήρες

 *Ασκούμενη δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος και Συνεργάτες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ