Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αικατερίνη Φραγκάκη: Βία κατά των γυναικών στην κρίση του κορωνοϊού – Φόβος και σιωπή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Φραγκάκη: Βία κατά των γυναικών στην κρίση του κορωνοϊού – Φόβος και σιωπή

Η βία κατά των γυναικών πάντα υπήρχε καθώς αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο  δυστυχώς διαιωνίζεται σε κάθε πλευρά του πλανήτη ανεξαρτήτως πλούτου, φυλής ή πολιτισμού και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες.

Η τρέχουσα περίοδος λόγω της κρίσης του Κορωνοιού έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για πιθανή αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών λόγω της αναγκαστικής συμβίωσης που επιβάλλει η «καραντίνα» του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέωνανέφερε ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο υπάρχουν«κρυφά» περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας προκύπτει μία ποσοστιαία αύξηση 6,4% των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020.Συγκριτικά, όμως, με άλλες χώρες προκύπτει σαφώς ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο απαγόρευσης της κυκλοφορίας παραμένει «κρυφό», δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων αρνείται ή διστάζει να το καταγγείλει. Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο, ενώ οι μισές από τις γυναίκες – θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο».

Οι γυναίκες και αυτή τη χρονική περίοδο δεν πρέπει να φοβούνται να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά,αντιθέτως πρέπει να γνωρίζουν ότι η  ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Το έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας έχει διάφορες μορφές.

Ως πλημμελήματα ορίζονται οι κάτωθι μορφές ενδοοικογενειακής βίας:

-ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη και εντελώς ελαφριά σωματική βλάβη που προξενείται από συνεχή συμπεριφορά,

-ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη,

-ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί,

-ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη τελεσθείσα ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας,

– ενδοοικογενειακή παράνομη βία,

– ενδοοικογενειακή παράνομη απειλή,

– ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας,

– ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου,

– παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης.

Ως κακουργήματα ορίζονται τα κάτωθι:

– ενδοοικογενειακή βαριά σωματική βλάβη με επιβαρυντική περίσταση αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του,

– βασανιστήρια με επιβαρυντική περίσταση όταν το θύμα είναι ανήλικος,

– βιασμός εντός του γάμου

– κατάχρηση σε ασέλγεια εντός του γάμου και

– κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Όσον αφορά την αρωγή, ο Νόμος προβλέπει για τα θύματα, την ύπαρξη:

– Υποστηρικτικών υπηρεσιών, στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί (π.χ. τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τηλεφωνική γραμμή 197 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική.

– Κοινωνικών Υπηρεσιών που παρέχουν στέγη (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (τηλεφωνική γραμμή 197) και ξενώνες κακοποιημένων γυναικών- ΓΓΙΦ) αν το θύμα διατρέχει κάποιο κίνδυνο ή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει διαμονή.

Το θύμα που φέρει τραύματα  πρέπει να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και εξετάσεων. Στη συνέχεια θα προβεί στο Αστυνομικό τμήμα προκειμένου να κατατεθεί άμεσα μήνυση εναντίον του θύτη. Εκεί εάν ο τραυματισμός έχει προκαλέσει τουλάχιστον επικίνδυνη σωματική βλάβη, δίνεται εντολή για ιατροδικαστική εξέταση σε ένα δημόσιο ιατροδικαστή που ορίζει το αστυνομικό τμήμα. Εάν οι βλάβες κρίνονται ελαφρότερες, πρέπει να προηγηθεί κατάθεση μήνυσης από το θύμα και να ακολουθήσει η έκδοση εντολής ιατροδικαστικής εξέτασης.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας προσφέρουν δωρεάν εξέταση σε γυναίκες – θύματα βίας που δεν θέλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μήνυση, ενώ σε περίπτωση που οι γυναίκες αυτές χρειάζεται να φύγουν μαζί με τα παιδιά τους από το σπίτι τους, υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν και να σιτιστούν δωρεάν σεξενώνες φιλοξενίας και άλλους ειδικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, διότι το βέβαιο είναι ότι οι αρχές θα συμβουλεύσουν τις καταγγέλλουσες και θα δείξουν ενδιαφέρον για την αποτροπή των περιστατικών αυτών, αλλά και την άμεση λύτρωση των θυμάτων αυτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ