Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής – Κρίσιμη απόφαση Άρειου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής – Κρίσιμη απόφαση Άρειου Πάγου

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου, με την υπ’ αριθμ. 2/2020 απόφασή της, την αύξηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους, αποκλείοντας τους υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.

Συγκεκριμένα, οι κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 131 Ν. 419/1976 εκδιδόμενες ΚΥΑ, που καθορίζουν ή αυξάνουν το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής με βάση τα οριζόμενα στους σχετικούς εξουσιοδοτικούς νόμους κριτήρια και το διαγραφόμενο από τις σχετικές εξουσιοδοτικές ρυθμίσεις πλαίσιο, δεν είναι δυνατόν να διακρίνουν τους υπαλλήλους σε κατηγορίες που δεν προβλέπονται από τις εν λόγω διατάξεις, όπως είναι η διάκριση σε μονίμους που συνδέονται με το Δημόσιο με σχέση δημοσίου δικαίου και σε συμβασιούχους υπηρετούντες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, και να αυξάνουν το επίδομα μόνο στους πρώτους αποκλείοντας από την αύξηση τους δεύτερους.

Συνεπώς, οι προαναφερθείσες ΚΥΑ βρίσκονται έξω από τα όρια της νομοθετικής εξουσιοδότησης (43 Συντ.) και κατά το μέρος που εξαιρούν από την αύξηση τους υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου είναι ανίσχυρες.

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ