Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, σε ηλικία 76 ετών και μετά από μακροχρόνια μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944, με τον πατέρα του Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο να έχει διατελέσει σύμβουλος στο ΣτΕ καθώς και υπουργός ενώ η μητέρα του Αντιγόνη ήταν κόρη του βουλευτή Πειραιώς Ιωάννη Παπαδόπουλου.

Είχε πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες στον τομέα του Δικαίου του Περιβάλλοντος. Η σταδιοδρομία του υπήρξε ιδιαίτερα πολυσχιδής. Δίδαξε το 1969 στην έδρα του Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το 1970 μετά από διαγωνισμό εισήλθε στο ΣτΕ.

Το 1977 προήχθη σε πάρεδρος, το 1989 σε σύμβουλος Επικρατείας και το 2004 σε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου. Το έτος 2005 προήχθη σε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2009, οπότε και αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου, που είναι η τετραετία.

Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου, του Μισθοδικείου και του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας. Την περίοδο 2004 – 2005 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και ένα χρόνο αργότερα αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Γενικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2009 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μιχ. Στασινόπουλου και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών, ενώ διετέλεσε και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων νομικών Ενώσεων και Ιδρυμάτων και συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων είναι εκείνη για την αναθεώρηση και συμπλήρωση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βουλευτή και αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων Κέλλυ (Καλλιόπη) Μπουρδάρα.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

“Ο θάνατος του Γεώργιου Παναγιωτόπουλου γεμίζει θλίψη τον επιστημονικό κόσμο και την κοινωνία μαζί με όσους είχαμε το προνόμιο να τον γνωρίζουμε προσωπικά. Γιατί υπήρξε υπόδειγμα δικαστικού λειτουργού, συνειδητού ενεργού πολίτη, αλλά και πολύτιμου φίλου.

Υπηρέτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας επί τέσσερις δεκαετίες, φτάνοντας μέχρι τη θέση του προέδρου του. Ως διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών διέπλασσε δεκάδες άξιους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Και από τη θέση του επικεφαλής στο «Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μιχαήλ Στασινόπουλου», συνέβαλε όσο λίγοι στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας.

Ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός νομικός και ακέραιος δικαστής. Αλλά και ένας ζεστός άνθρωπος που είχα την τύχη να με τιμά με τη φιλία του. Με το βάθος της σκέψης και την ευρυμάθειά του να πρωταγωνιστούν πάντα στις κατά καιρούς συζητήσεις μας.

Στην σύζυγό του Κέλλυ Μπουρδάρα και στους οικείους του απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια”.

Ο  αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης   Παναγιώτης Πικραμμένος  με αφορμή την απώλεια του επιτίμου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας  Γεωργίου Παναγιωτόπουλου, με σημερινή δήλωσή του επισημαίνει:

«Η προσωπική μου θλίψη για τον θάνατο του εκλεκτού συναδέλφου και αγαπημένου μου προσωπικού φίλου, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, είναι πολύ μεγάλη».

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στην δήλωσή του αναφέρει:

«Στη διάρκεια της μακρόχρονης κοινής πορείας μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχα την τιμή να απολαμβάνω των αγαθών της ξεχωριστής προσωπικότητάς του. Και ήταν αυτή, η ξεχωριστή προσωπικότητα του, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός  προσωπικού και οικογενειακού δεσμού, αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης αλλά και προώθησης του έργου του Δικαστηρίου που τόσο και οι δύο αγαπούσαμε.

Η μνήμη του θα παραμείνει ολοζώντανη σε όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε. Ολόψυχα συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ