Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΕΔΔΑ για γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών: Ικανοποιητικές οι συνθήκες κράτησης για πάσχουσες από HIV/AIDS – Καταδίκη για αναποτελεσματικά ένδικα μέσα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔΑ για γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών: Ικανοποιητικές οι συνθήκες κράτησης για πάσχουσες από HIV/AIDS – Καταδίκη για αναποτελεσματικά ένδικα μέσα

Ικανοποιητικές έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) τις γενικές συνθήκες κράτησης στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας, μετά από προσφυγή έξι κρατουμένων που πάσχουν από HIV/AIDS.

Με την υπ. αριθμόν 77457 απόφασή του έκρινε επίσης ότι η τοποθέτησή τους μαζί στο ίδιο κελί επιδίωκε θεμιτό σκοπό και δεν υποδήλωνε οποιαδήποτε πρόθεση εκ μέρους των αρχών να τις διαχωρίσουν. Κατά το Δικαστήριο δε, οι αρχές δεν είχαν παραλείψει το καθήκον τους να παρέχουν στις προσφεύγουσες ιατρική βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της υγείας τους ούτε διαπίστωσε καμία διαφοροποίηση στη μεταχείρισή τους τόσο πριν όσο και μετά την αμετάκλητη τους καταδίκη ως προς την ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την αποφυλάκιση για λόγους υγείας.

Αντιθέτως, το ΕΔΔΑ, «είδε» αναποτελεσματικότητα όσον αφορά στα ένδικα μέσα του ελληνικού δικαίου σχετικά με τις συνθήκες κράτησης. Αναφερόμενο στην πάγια νομολογία του σε τέτοια θέματα, ιδίως όσον αφορά την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι ούτε το προληπτικό, ούτε το αντισταθμιστικό ένδικο μέσο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ήταν αποτελεσματικό αναφορικά με την καταγγελία τους για τις συνθήκες κράτησης των προσφευγουσών.

Λόγω αυτού έκρινε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) σε συνδυασμό με το άρθρο 3, επιδικάζοντας ποσό 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε προσφεύγουσα.

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ