Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ιατροδικαστής για Τοπαλούδη: «Την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα, ήταν λιπόθυμη και πνίγηκε. Αν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο θα ζούσε»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιατροδικαστής για Τοπαλούδη: «Την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα, ήταν λιπόθυμη και πνίγηκε. Αν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο θα ζούσε»

Ο πνιγμός ήταν η αιτία θανάτου της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσο ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του άτυχου κοριτσιού και ο οποίος προσήλθε σήμερα και κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη για τη φρικτή δολοφονία της φοιτήτριας. Ο ιατροδικαστής διευκρίνισε  ότι το θύμα ήταν λιπόθυμη όταν οι κατηγορούμενοι την πέταξαν στη θάλασσα. Όσο για τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων στη συναίνεση του θύματος στις ερωτικές πράξεις ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Για να κάνει κάποιος αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο ο δόλος του να κάνει σεξ. Είναι κάτι που εκφεύγει ακόμη και της ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μου δίνει την εντύπωση ότι το θεωρεί (σ.σ. ο δράστης) την σωστή πρακτική και δεν είναι κάτι που λέμε ότι έχει ξεφύγει», είπε ο ιατροδικαστής στην κατάθεσή του, σημειώνοντας ότι η αιτία θανάτου της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη ήταν ο πνιγμός.

Εξίσου, όμως, σημαντική ήταν και η επισήμανση του κ. Κοτρέτσου, ότι το σώμα της αδικοχαμένης Ελένης δεν έφερε σημάδια που να καταδεικνύουν ότι η σορός της σύρθηκε για να μεταφερθεί. «Η μετακίνηση του σώματος (του θύματος) δεν θα ήταν ομαλή. Το σώμα της θα είχε προσκρούσει κάπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μεταφέρθηκε βιαίως, δεν υπάρχει αυτό το τραβολόγημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, σημειώνοντας πως η άποψή του είναι πως η μεταφορά του θύματος δεν μπορεί να έγινε από ένα άτομο.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο κ. Κοτρέτσος ανέφερε ότι η σορός της 21χρονης έφερε πολλαπλά τραύματα, κάποια από αυτά, όπως είπε, περιθανάτια και άλλα μεταθανάτια. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κάποια από τα τραύματα δημιουργήθηκαν από την κίνησή του σώματος της μέσα στο νερό.

«Τα τραύματα αυτά δεν σήμαιναν αρχικά εγκληματική ενέργεια. Μας χτύπησαν όμως καμπανάκι οι χαρακιές στον τράχηλο. Ήταν τέσσερις με πέντε. Αυτές έγιναν προθανατίως και ήταν επιφανειακές. Το δεύτερο στοιχείο που σήμανε για μας συναγερμό ήταν ένα αχνό σημάδι στον τράχηλο. Ένα σημάδι απολύτως συμβατό με προσπάθεια στραγγαλισμού του θύματος» ανέφερε ο  ιατροδικαστής. Στο σημείο αυτό, ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη που βρίσκονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα δεν άντεξε και ξέσπασε: «Βασανιστήρια. Πείτε το. Πείτε τι βασανιστήρια έκαναν στο κορίτσι μας…» είπε ο Γιάννης  Τοπαλούδης απευθυνόμενος στον μάρτυρα.

Παράλληλα, ο ιατροδικαστής επεσήμανε ότι «υπήρχαν σημεία που μας έδειχναν ότι υπάρχει πλήξη εν ζωή». Ωστόσο, κατά τον ιατροδικαστική η παραμονή της σορού στο νερό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία dna.

«Το τραύμα της κεφαλής ήταν πολύ σοβαρό. Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το θάνατο. Όμως δεν ήταν αυτό το τραύμα η τελική αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη. Αποδείχθηκε ότι η τελική αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός. Η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν ρίχτηκε μέσα στο νερό. Ήταν λιπόθυμη», τόνισε στο δικαστήριο ο μάρτυρας και προσέθεσε πως «ένας μη ειδικός βλέποντας την κοπέλα σε αυτή τη κωματώδη κατάσταση πολύ εύκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν νεκρή».

Ο μάρτυρας που εισέφερε τις σημαντικές επιστημονικές εκτιμήσεις του στο δικαστήριο είπε ότι το κορίτσι θα είχε ελπίδες να ανακάμψει, παρά τις βαρύτατες κακώσεις που έφερε, αν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο και συμφώνησε με την παρατήρηση της εισαγγελέως ότι ενδεχομένως η περίπτωση της νεαρής φοιτήτριας θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως αυτή της Μυρτούς της Πάρου. «Είχε ελπίδες να ζήσει αν είχε πάει στο νοσοκομείο» είπε.

Κάνοντας λόγο για ευρήματα που είναι συμβατά με προσπάθειες στραγγαλισμού της νεαρής φοιτήτριας, ο ιατροδικαστής ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο πως «η ασφυξία που νιώθει το θύμα είναι πολύ πιο έντονη από το να σε χαράξει κάποιος με ένα μαχαίρι».

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας αν τα ευρήματα συνηγορούν σε συναινετική σεξουαλική πράξη με το θύμα, ο μάρτυρας είπε αφοπλιστικά: «Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο…Οποιαδήποτε συναίνεση και να υπήρχε δεν υπάρχει περίπτωση να κάλυπτε αυτά που έγιναν μετά».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι τα ρεύματα θα μπορούσαν να είχαν παρασύρει τη σορό της Ελένης Τοπαλούδη και να μην εντοπίζονταν ποτέ ή να εντοπίζονταν πολύ αργότερα με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η ανεύρεση πολλών στοιχείων από την νεκροψία νεκροτομή.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ