Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Μετά την Αγιά Σοφιά μετατρέπει σε τζαμί και την Μονή της Χώρας – Έντονη αντίδραση από Αθήνα και Ε.Ε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα πρόκληση Ερντογάν: Μετά την Αγιά Σοφιά μετατρέπει σε τζαμί και την Μονή της Χώρας – Έντονη αντίδραση από Αθήνα και Ε.Ε.

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, ο «σουλτάνος» προχώρησε στην έγκριση για μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε χώρο λατρείας για τους μουσουλμάνους. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1945 για τη χρήση της Μονής της Χώρας ως μουσείο ακυρώθηκε από την απόφαση του 19ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας. Και τώρα η διαχείρισή της μεταφέρεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στην περιοχή Φατίχ της Πόλης.

Για τη μετατροπή της Μονής της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα ζήτημα που σταθμίζεται από όλους. «Θα κάνουμε οποιαδήποτε διπλωματική και νομική ενέργεια για το ζήτημα αυτό», επεσήμανε, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είπε.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ: Η απόφαση εκθέτει εκ νέου την Τουρκία

«Απολύτως καταδικαστέα» χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Μονής της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί το Υπουργείo Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα. Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών»

Αιχμές και από Κομισιόν

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη επέκρινε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα. Εικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε:

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Χτισμένη τον 6ο μ.Χ. αιώνα στη σημερινή συνοικία Εντιρνέ Καπού (Πύλη της Αδριανούπολης), σχετικά κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης, η Μονή της Χώρας («Ναός του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα» -γνωστή στην Τουρκία ως Kariye Muzesi ή Kariye Camii- είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον Ατίκ Αλί Πασά, έναν από τους βεζύρηδες του Βεγιαζίτ κατά τον 16ο αιώνα, και έγινε μουσείο το 1958. Τον περασμένο χρόνο το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί, αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, που δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ με την υπογραφή του Ερντογάν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ